FunX Rotterdam

Onrustige nacht in Rotterdam: weer explosie en brand

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onrustige nacht in Rotterdam: weer explosie en brand

Het lijkt de orde van de dag te zijn in Rotterdam: bommen en explosies. Vannacht werden er weer explosieven aangebracht bij verschillende panden in de stad. Bij een webshop op de Strevelsweg in de wijk Feijenoord ging even na 04.00 uur een explosief af. Er brak brand uit, maar niemand raakte gewond. Aan de Crooswijkseweg wist een buurtbewoner vlak daarvoor nog te voorkomen dat een brandbare vloeistof tot ontploffing werd gebracht.

Bewogen nacht

Rond 03.10 uur 's nachts merkte de buurtbewoner een vreemde geur op en belde de politie. Kort daarna zag de bewoner twee mannen op een scooter wegrijden. Eenmaal ter plaatse ontdekte de politie een verdacht object. Het is nog niet duidelijk of het om een explosief of een zelfgemaakte brandbom gaat. Het verdachte pakketje is inmiddels veiliggesteld en wordt onderzocht.

Ongeveer een uur later vond er op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid daadwerkelijk een explosie plaats. Net als bij het eerdere incident werden ook hier twee mannen op een scooter gezien die snel wegreden van de plaats van de explosie. De politie heeft explosievenverkenners ingeschakeld en zal aanvullend forensisch onderzoek uitvoeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vijftig explosieven

De afgelopen jaren worden er steeds vaker bommen en explosieven gemeld in Rotterdam, vermoedelijk vanwege de rivaliteit tussen drugsbendes en de drugssmokkel via de Rotterdamse haven. RTV Rijnmond meldt dat er alleen al in 2023 meer dan vijftig explosieven zijn aangetroffen bij bedrijfspanden en woonhuizen. Dat is meer dan het totale aantal explosieven in heel 2022.

Het lijkt er ook niet op dat deze explosies af zullen nemen. Alleen al in de afgelopen week vonden er op de Crooswijkseweg twee explosies plaats. Ook in de Van Speykstraat was het deze week meerdere keren raak. Er ging daar een explosief af, er werd een pand beschoten en twee jongens van 14 en 15 jaar werden op heterdaad betrapt toen zij nog een ander explosief wilden plaatsen.

Zorgwekkend

De situatie in Rotterdam is zorgwekkend en de politie doet er alles aan om de daders op te sporen en te stoppen. Het plaatsen van explosieven brengt niet alleen eigendommen in gevaar, maar ook de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers. Buurtbewoners maken zich ook zichtbaar zorgen over de veiligheid. "Het is gewoon niet meer zo veilig als vroeger", vertelt een van hen aan RTL Nieuws. De politie roept dan ook op om verdachte situaties te melden en samen te werken aan een veiliger Rotterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie