FunX Rotterdam

Rotterdamse jongeren worden steeds vaker geronseld voor criminele activiteiten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse jongeren worden steeds vaker geronseld voor criminele activiteiten

Rotterdamse jongeren worden op steeds jongere leeftijd geronseld voor allerlei vormen van criminaliteit. Dat meldt het bestuur van het ROC Albeda aan Nieuwsuur.

'Grote zorgen'

Volgens de mbo-school zijn vooral uithalers, jongeren die drugscontainers leeghalen, een groot probleem. "We hebben grote zorgen over de problemen waarmee jongeren worden geconfronteerd. Het is onmogelijk om dat allemaal buiten de muren van de school te houden", aldus Ron Kooren, bestuurder van ROC Albeda.

De Rotterdamse school werkt samen met een speciaal veiligheidsteam om jonge studenten op het rechte pad te houden of te krijgen. "We zetten vooral in op preventie en maken alle medewerkers bewust van de signalen", zegt veiligheidsadviseur Rachel Tak. "We willen zorgwekkend gedrag eerder signaleren en zo voorkomen dat ze worden geronseld. Aan studenten leggen we uit hoe moeilijk het is om uit de criminaliteit te komen als ze er eenmaal in zitten. En we geven aan dat ze zich altijd bij ons kunnen melden, we staan altijd voor ze klaar."

Intimidatie

Ook wijkagent Thomas Schippers maakt zich zorgen over het aantal jongeren, soms zelf kinderen, dat diep in de drugscriminaliteit zit. Zo heeft hij zijn handen vol aan jonge criminelen in de wijk Pendrecht in Rotterdam-Zuid. "De meesten hebben geen idee wat de gevolgen zijn als ze in deze wereld stappen. Als de jongere denkt: ik heb nu dertigduizend euro verdiend met het leeghalen van een container en dat is wel genoeg, zegt de drugsscene: nee, we willen meer van jou. Beroepscriminelen zitten 24/7 in de wijk, ze weten waar je moeder woont. Of ze laten een foto zien van je zus of broer. Dat is heel intimiderend."

Zowel dader als slachtoffer

Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) blijkt dat zeker 500 professionals, waaronder wijkagenten en jongerenwerkers, weleens in contact is gekomen met kwetsbare jongeren die geronseld werden voor de criminaliteit. Volgens onderzoeker Sjoerd van Bemmel zijn scholen uit achterstandswijken een belangrijke plek om jongeren te ronselen. Vaak voelen deze jongeren zich verantwoordelijk voor het welzijn van hun familie en gaan ze de drugscriminaliteit in om snel geld te kunnen verdienen.

Volgens Van Bemmel is het van belang om deze jongeren niet alleen als dader, maar ook als slachtoffer te zien. "Wat wij belangrijk vinden, is dat men zich afvraagt hoe een 12-jarige aan drugs komt, als hij wordt gepakt door de politie. Die vraag wordt nu niet gesteld. De echte daders die de jongeren ronselen, krijgen nog teveel vrij spel."

Ster advertentie
Ster advertentie