Up 2 Date

Europese Commissie komt deze maand nog met plan vaccinatiebewijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Europese Commissie komt deze maand nog met plan vaccinatiebewijs

De Europese Commissie is van plan om deze maand nog met een plan te komen voor een Europees vaccinatiebewijs. De commissie hoopt zo het vrije reizen door Europa weer mogelijk te maken voor burgers. Dat meldt persbureau Reuters.

'Zuidelijke staten dringen aan op vaccinatiebewijs'

Aanstaande donderdag vindt er een top met EU-leiders plaats, waar ook demissionair minister-president Mark Rutte aanwezig zal zijn, waar het plan besproken zal worden. Vooral de zuidelijke staten van de EU, zoals Italië en Spanje, dringen aan op de ontwikkeling van het vaccinatiebewijs. De economie van die landen is sterk afhankelijk van toerisme en de regeringen hopen met een dergelijk bewijs die toestroom weer op gang te brengen.

Digitale coronapas

Ondanks dat er nog steeds veel vragen zijn over de uitwerking van het plan, begint deze steeds meer vorm te krijgen. Zo wil Ursula von der Leyen, de voorzitter van de commissie, dat alle EU-burgers een digitale pas krijgen waarmee zij kunnen bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Voor mensen die dat nog niet zijn zal er een mogelijkheid komen om te laten zien dat ze recent zijn getest op het virus.

Haast door aankomend zomerseizoen

Aangezien het zomerseizoen al over drie maanden begint, wil de EU-commissie tempo zetten achter het plan. Zo zou het alleen al drie maanden duren om de digitale pas mogelijk te maken en moet er dus snel beslist worden over de uitrol van het plan.

Ster advertentie
Ster advertentie