Up 2 Date

Levenslange celstraf geëist tegen verdachten van vergismoord op Mohamed Bouchikhi

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Levenslange celstraf geëist tegen verdachten van vergismoord op Mohamed Bouchikhi

Het Openbaar Ministerie wil dat de verdachten van de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam levenslang de gevangenis in gaan. De strafzaak van de verdachten Randall D. (41) en Emylio G. (30), gaat ook over twee liquidaties in 2015 in Amsterdam-Zuidoost en in Zaandam.

Schietpartij

In januari 2018 kwam Bouchikhi om het leven toen twee gewapende mannen het buurthuis in de Amsterdamse buurt Wittenburg binnengingen. Op dat moment was er onder meer een kookcursus bezig voor kinderen. De schutters zagen de 17-jarige Bouchikhi aan voor iemand anders en openden het vuur op hem met een kalasjnikov. Bij het schietincident raakten nog twee andere mensen gewond. Een van hen was vermoedelijk het eigenlijke doelwit van de schutters. Daarnaast werd een vrouw geraakt door kogels in beide benen.

Vergismoord

''Meerdere, voornamelijk minderjarige, ooggetuigen zijn voor het leven getraumatiseerd'', aldus de officier van justitie over de dodelijke schietpartij in het buurthuis. ''De gewonden zijn getekend voor het leven.''

Volgende week worden de pleidooien voortgezet in de strafzaak. De uitspraak wordt verwacht op 4 augustus 2023.

Crimineel verleden

De twee andere huurmoorden vonden plaats in 2015. In februari werd een 24-jarige man in Zaandam vermoord, gevolgd door de moord op een 43-jarige man in juni in Amsterdam. Bij deze laatste moord waren er tientallen kinderen getuige, omdat ze buiten aan het spelen waren op een schoolplein. Volgens het Openbaar Ministerie was de 41-jarige Randall D. betrokken bij alle drie de moorden, terwijl de 30-jarige Emylio G. alleen verdacht wordt van de twee moorden in Amsterdam. Drie anonieme getuigen hebben verklaard over de betrokkenheid van het duo. Er is ook bewijs verzameld uit afgeluisterde gesprekken, telefoongegevens en camerabeelden.

De twee mannen hebben een crimineel verleden. Randall D. is eerder veroordeeld voor wapenbezit en drugshandel, terwijl Emylio G. momenteel een gevangenisstraf van 4,5 jaar uitzit voor een poging tot liquidatie.

Ster advertentie
Ster advertentie