Up 2 Date

'Ruim twee keer zoveel minderjarigen verdacht van moord'

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. 'Ruim twee keer zoveel minderjarigen verdacht van moord'

Er waren dit jaar ruim tweeënhalf keer zoveel moordzaken met een minderjarige als verdachte als vorig jaar. Dat meldt het AD op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). Gerrit van der Burg, de hoogste baas bij het OM, maakt zich grote zorgen om de toenemende jeugdcriminaliteit. "De verontrustende stijging die we in 2020 al zagen, zet hard door."

Stijging van 156 procent

Van begin 2021 tot half november waren er 64 zaken rondom moord of poging tot moord met een verdachte tussen de 12 en 18 jaar. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 25, wat neerkomt op een toename van 156 procent. Ook bij jongvolwassenen van 18 tot 21 jaar is er een grote stijging: vorig jaar waren er 51 zaken, dit jaar 76, een toename van 49 procent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wapenbezit

Van der Burg ziet een verband met het toenemend aantal jongeren met messen en vuurwapens op zak. "Zeker in de puberleeftijd geldt: als je een mes bij je hebt, gebruik je het ook eerder." Verder zegt hij dat het vrijwel altijd gaat om jongeren met 'kwetsbare achtergronden'. "Vaak is er al iets aan de hand in de sfeer van hulpverlening en spijbelen bijvoorbeeld."

'Ouders moeten niet wegkijken'

Er is meer onderzoek nodig om de cijfers verder te kunnen duiden en ook iets te kunnen zeggen over het feit dat de slachtoffers vaak jong zijn. "Dat erbij willen horen en status een belangrijke rol spelen, is duidelijk", aldus Van der Burg. Volgens hem moeten ouders alert zijn en hun kinderen aanspreken. "Er moet natuurlijk aan lampje gaan branden als een kind ineens thuis komt met een jas van 600 euro. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de coronarellen, waarbij het ook gaat om jonge meelopertjes. Aan je kinderen vragen wat ze gaan doen 's avonds, hoort normaal te zijn."

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie