Up 2 Date

Vrouw die haar pasgeboren dochter in container gooide krijgt vier jaar cel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vrouw die haar pasgeboren dochter in container gooide krijgt vier jaar cel

De 31-jarige Tobiosa R., die haar pasgeboren dochter levend in een container gooide, krijgt een celstraf van vier jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald nadat ze schuldig werd bevonden aan poging tot doodslag.

Meisje is inmiddels zeven jaar oud

De vrouw liet het kindje in de nacht van 26 oktober 2014 achter in een dichtgeknoopte plastic tas in een vuilcontainer in de Fritz Conijnstraat in Amsterdam. Een voorbijganger hoorde een krijsend geluid uit de container komen en besloot de hulpdiensten in te schakelen. Na de vondst werd het inmiddels 7-jarige meisje ondergebracht in een pleeggezin waar ze het volgens de rechtbank goed maakt.

Ongeloofwaardige verklaring

In een politieverhoor bekende de vrouw dat ze het kind in de container had gegooid. Later trok ze die bekentenis weer in en zei ze dat ze verkracht was door twee mannen. Het kind had ze vervolgens afgestaan aan de twee mannen, die haar later zouden hebben verteld dat het meisje was overleden en begraven.

Volgens de rechtbank is de verklaring van R. niet geloofwaardig. Zo gaf ze tegenstrijdige informatie en had ze kennis over het voorval die alleen de dader kon weten. De rechtbank heeft ook de verstandelijke beperking van de vrouw meegewogen in het vonnis. Het is echter niet duidelijk waarom het kind in de container werd gegooid.

Aangehouden in Duitsland

R. werd in april 2021 opgepakt in Duitsland, nadat haar vingerafdruk overeen kwam met sporen die in 2014 werden gevonden op de tas waarin de 'containerbaby' zat. Nadat de baby gered werd uit de container begon de politie een uitgebreid onderzoek, maar dat leverde destijds weinig op. Bij een internationale controle kwam de politie de vrouw op het spoor. Na verdere DNA-onderzoek kon met zekerheid vastgesteld worden dat de vrouw de moeder is van het meisje. In mei vorig jaar kon ze eindelijk aan de Amsterdamse politie worden overgedragen.

Ster advertentie
Ster advertentie