Up 2 Date

Het is officieel: er heerst een griepepidemie in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het is officieel: er heerst een griepepidemie in Nederland

Het aantal mensen dat met griep thuiszit is de afgelopen twee weken zo hard gestegen dat we officieel kunnen spreken van een griepepidemie in Nederland. Dat heeft het RIVM vandaag bekendgemaakt.

Griepachtige klachten

In Nederland melden 19 laboratoria iedere week hoe vaak een bepaald virus, waaronder het griepvirus, bij patiënten wordt vastgesteld. De afgelopen twee weken melden deze laboratoria dat het aantal mensen met griep flink toeneemt. Ook ziekenhuizen en huisartsen zien dat er steeds meer mensen zijn met griepachtige klachten. Het RIVM verwacht dat het aantal alleen maar zal stijgen naarmate mensen elkaar meer opzoeken tijdens de kerstdagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is er echt sprake van een griepepidemie?

In Nederland wordt doorgaans gesproken van een griepepidemie als er meer dan twee weken op rij meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten langs de huisarts gaan en minstens 10 procent van deze mensen het griepvirus heeft.

Hoewel het RIVM spreekt van een griepepidemie geeft het ook aan dat het lastig is om met zekerheid te stellen dat het gaat om een griepepidemie. De klachten van griep komen namelijk sterk overeen met die van COVID-19. "Veel mensen met griepachtige verschijnselen doen nu een Corona-zelftest en gaan mogelijk minder vaak naar de huisarts. Hoewel de grens van 58 op de 100.000 mensen die met griepachtige klachten bij de huisarts komen niet bereikt is, ziet het Nivel wel een sterke toename van het aantal patiënten met griepachtige klachten bij de peilstations", aldus het RIVM.

Ster advertentie
Ster advertentie