Up 2 Date

De Jonge hoopt in het najaar anderhalvemeterregel los te kunnen laten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge hoopt in het najaar anderhalvemeterregel los te kunnen laten

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond liet demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten dat hij hoopt de anderhalvemeterregel in het najaar te kunnen schrappen. Omdat er nog veel onzeker is over het verloop van de pandemie kon hij nog geen exacte datum noemen voor de afschaffing van de coronamaatregel.

'Na de zomer'

In het stappenplan van het kabinet is het loslaten van de anderhalvemeterregel de laatste stap in het plan om de samenleving volledig te heropenen. "Die zesde stap hebben we niet in de tijd geplaatst, omdat we dat gewoon niet kunnen. Je hoopt en verwacht dat, als iedereen volledig gevaccineerd is, dat na de zomer kan, maar ik durf dat op dit moment nog niet te zeggen", aldus De Jonge. Wel voegde hij eraan toe dat er rekening mee gehouden wordt dat corona misschien nooit helemaal verdwijnt. "We verwachten dat, als we in voldoende mate gevaccineerd zijn, corona niet meer ons dagelijks leven bepaalt."

Jaarlijkse vaccinatie

De Jonge zei tijdens de persconferentie ook dat het goed mogelijk is dat we toegaan naar een jaarlijkse vaccinatiecampagne. "Het zou wel kunnen dat we toegaan naar een jaarlijkse vaccinatiecampagne waarin iedereen boven de 18 of zelfs boven de 12, of alleen kwetsbare groepen worden gevaccineerd. Daar kopen we nu ook al vaccins voor in."

Testen voor grote evenementen

Overigens gaat hij er niet vanuit dat een testsamenleving, waarin bezoekers van evenementen vooraf een coronatest moeten afnemen, op lange termijn nodig zal zijn. Dit stopt namelijk zodra de kans 'heel erg gering' is om besmet te raken of 'nog veel geringer' om ernstig ziek te worden van het coronavirus. De komende maanden zal het nog wel nodig zijn om voorafgaand aan grote evenementen, zoals festivals of voetbalwedstrijden, een testen af te laten nemen.

Dit wordt voornamelijk gedaan om grote evenementen zo snel mogelijk weer door te kunnen laten gaan. Hoelang deze maatregel precies nodig is, weet De Jonge nog niet, maar zodra dit niet meer nodig is wordt de maatregel direct afgeschaft. "Dat laat zich moeilijk voorspellen, omdat je dan met heel veel mensen bij elkaar zit en de beschermingsgraad nooit 100 procent is. Als het niet meer hoeft, kappen we er zo snel mogelijk mee."

Ster advertentie
Ster advertentie