Up 2 Date

Minder dan helft van bevolking nog vertrouwen in koning Willem-Alexander

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minder dan helft van bevolking nog vertrouwen in koning Willem-Alexander

Slecht nieuws voor koning Willem-Alexander op zijn verjaardag: het vertrouwen in hem is namelijk fors gedaald. Dat blijkt uit de NOS Koningsdag-enquête 2022, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

6,7 als rapportcijfer

Iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) heeft op dit moment vertrouwen in de koning. Vorig jaar was dat nog 57 procent en in 2020 zelfs nog 76 procent. Een flinke deuk dus. Ook wat betreft rapportcijfer is de daling in vertrouwen te zien. De koning krijgt namelijk een 6,7. Dat is lager dan in 2021, toen hij nog een 7,1 kreeg. Het jaar daarvoor kreeg hij zelfs een 7,7.

'Verkeerde keuzes'

Mensen vinden de koning minder meelevend, betrokken en menselijk dan in de voorgaande jaren. Dat wordt ook toegelicht door de ondervraagden. Zo vindt iemand dat hij "soms weinig inlevingsvermogen voor probleemsituaties bij de bevolking" heeft. Een ander zegt: "Hij maakt verkeerde keuzes en lijkt te veel op zichzelf gericht. Jagen op z'n landgoed, feestjes geven, naar Griekenland vliegen tijdens de coronacrisis. Niet goed."

Máxima doet het beter

In tegenstelling tot de koning doet koningin Máxima het een stuk beter. Zo krijgt ze dit jaar een 7,6 als rapportcijfer. Dat is nagenoeg gelijk gebleven, aangezien ze vorig jaar een 7,5 kreeg. Het is wel lager dan in 2020, toen de koningin nog een 8,0 als rapportcijfer kreeg.

Monarchie

Een merendeel van de Nederlanders vindt nog altijd dat Nederland een monarchie moet blijven. Het gaat om drie op de vijf Nederlanders (58 procent). Dat percentage is gelijk aan dat van 2021, toen de steun voor de monarchie een flinke deuk opliep en het percentage van 74 in het jaar daarvoor naar 58 daalde.

Ster advertentie
Ster advertentie