Up 2 Date

Seks met overleden mensen wordt strafbaar, maar (hoezo) was dat niet al zo?

foto: Afbeelding ter illustratie | Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Seks met overleden mensen wordt strafbaar, maar (hoezo) was dat niet al zo?

Er zijn helaas mensen die ervan houden: seks met overleden personen. Gelukkig gaat dat strafbaar worden, schrijven ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Die beslissing wekt ook vragen op, want hoezo was dit niet al strafbaar? FunX zocht het uit.

'Duidelijk signaal'

Niet alleen necrofilie (seks met een overleden persoon), maar ook het maken van seksuele afbeeldingen van een lijk en de beschadiging van het lichaam van een dood persoon worden strafbaar. "Ik vind dat we een duidelijk signaal moeten afgegeven dat seksuele gedragingen en ook andere zeer ingrijpende vormen van (fysieke) lijkschennis niet geaccepteerd zijn in onze samenleving", laat Yeşilgöz in de brief aan de Tweede Kamer weten. "Het leed dat nabestaanden hiermee kan worden aangedaan is groot."

Vage wet

Je vraagt je nu misschien af: waarom was dit niet al eerder strafbaar? Dat is het in principe wel, maar het is nogal vaag, omdat er geen specifieke wet tegen is. Doordat een lijk volgens de huidige wet als voorwerp wordt gezien, kan seks met een overledene alleen via artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht strafbaar gesteld worden. Volgens dat artikel kan iemand vervolgd worden als diegene iets van een ander vernielt of beschadigt. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een geldboete van maximaal 22.500 euro.

Advies

Onderzoekers van de Vrije Universiteit voor het WODC adviseerden vorig jaar in een rapport om een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar als nieuwe wet in te voeren. Ze kwamen tot de conclusie dat het gestorven lichaam een bijzondere juridische status en beschermwaardigheid kent. Daarnaast concludeerden ze dat een strafzaak op basis van artikel 350 niet passend is bij het leed dat wordt aangedaan en het respect dat het overleden lichaam verdient.

Na het verschijnen van dit rapport verzocht de Tweede Kamer de regering in januari om met een specifieke wet te komen, zodat necrofielen door middel van passende straffen harder en beter aangepakt kunnen worden. Het is nog niet bekend wat de precieze straf voor necrofilie wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie