Up 2 Date

Steeds meer jonge basisschoolleerlingen geschorst wegens wapenbezit

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jonge basisschoolleerlingen geschorst wegens wapenbezit

Basisscholen zijn geschrokken; ze moeten steeds meer kinderen schorsen, omdat zij wapens mee naar school nemen. In 2022 zijn minstens 20 leerlingen geschorst wegen het meenemen van een mes of pistool in de klas. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een aantal jaar geleden, zo schrijft RTL Nieuws. "Kinderen worden op steeds vroegere leeftijd volwassen, of denken dat tenminste", stelt Amina Saydali, directeur van de stichting School & Veiligheid.

Honderden schorsingen

De Onderwijsinspectie houdt alles nauwkeurig bij: van ziekmeldingen tot schorsingen en de redenen hiervan. RTL Nieuws vroeg deze gegevens op en kwam tot de schokkende conclusie. Op middelbare scholen komt het bezit van messen of vuurwapens al langer voor. Jaarlijks worden daarvoor honderden leerlingen geschorst. Voor bassischoolscholieren is dit een nieuwe ontwikkeling.

Praten of schorsen

Volgens een onderzoek van RTL Nieuws nemen de meeste basisschoolkinderen die een wapen bij zich hebben deze mee om zich veiliger te voelen, omdat ze dit interessant vinden of omdat ze stoer willen zijn. Leraren gaan in dat geval meestal in gesprek met het kind en de ouders. "Maar door de straatcultuur wordt het hebben van een mes steeds normaler", vertelt gepensioneerd basisschooldirecteur Marijke van Amersfoort. "Dan moet je een grens trekken en ook gaan schorsen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na-apen

Volgens Amina Saydali, directeur van de stichting School & Veiligheid, spelen twee factoren mee bij het toenemende wapenbezit op scholen. Ten eerste speelt een bepaalde straatcultuur in grote steden een belangrijke rol. "Het gaat om een straatcultuur die verder geen leeftijdsgrenzen heeft. Dus het ontstaat buiten en het komt de school binnen." Deze straatcultuur zou er eerder al voor hebben gezorgd dat steeds meer middelbare scholieren met een wapen op zak lopen.

Basisschoolleerlingen kijken het gedrag af van oudere kinderen, bij wie wapenbezit op scholen al langer een groeiend probleem is."Kinderen onder de twaalf zijn een spons van hun omgeving, dus je doet wat er in je omgeving gebeurt", zegt Amina Saydali.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenvoudige criminaliteit

Hoewel de meeste experts dus denken dat basisschoolkinderen voornamelijk wapens bij zich hebben om stoer te doen of oudere kinderen na te apen, zit er wel degelijk een crimineel aspect aan de ontwikkeling. "Volgens een recent onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) wordt er onder basisschoolleerlingen namelijk ook actief geworven door criminele bendes", schrijft RTL Nieuws. "Veertien hulpverleners en jeugdzorgmedewerkers die door het CKM werden geïnterviewd, zeggen voorbeelden te kennen van basisschoolleerlingen die ingezet zijn door criminelen." Het zou hier vooral gaan om kinderent tussen de tien en veertien jaar, die worden ingezet voor 'eenvoudige criminaliteit'. De kinderen zouden bijvoorbeeld pakketjes drugs rondbrengen of op de uitkijk staan bij een drugsdeal.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie