Up 2 Date

Oostenrijkse ziekenhuizen overvol door corona: 'Lijken liggen op de gang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oostenrijkse ziekenhuizen overvol door corona: 'Lijken liggen op de gang'

Na Noord-Italië, Brazilië, Suriname en India lijkt Oostenrijk de volgende brandhaard van de coronapandemie te worden. Het land krijgt geen grip op de situatie en de mortuaria en ziekenhuizen zitten inmiddels zo vol dat er lijken op de gang liggen.

Vaccinatiegraad

Op dit moment kampt Oostenrijk met een record aantal besmettingen van 14.416. Deelstaat Salzburg heeft de hoogste besmettingsaantallen van heel het land, met ruim 1500 infecties per 100.000 inwoners. Meteen daarna volgt Opper-Oostenrijk (Oberösterreich) met 1400 besmettingen. Oostenrijk heeft te maken met een veel lagere vaccinatiegraad dan bijvoorbeeld Nederland. Ongeveer 65 procent van de bevolking zou slechts volledig gevaccineerd zijn.

2G-beleid

Door het hoge aantal besmettingen nam de regering van Oostenrijk al extreme maatregelen voor niet-gevaccineerden. Zo mogen niet-gevaccineerden sinds maandag het huis niet verlaten zonder goede reden zoals boodschappen doen, werk of een doktersbezoek. Mensen die de regels overtreden, riskeren een boete van 1450 euro. De autoriteiten hopen dat door de strenge maatregelen meer mensen in Oostenrijk zich laten vaccineren.

Lijken op de gang

Inmiddels stapelen de problemen in de ziekenhuizen zich op. Een gezondheidswerker van een ziekenhuis in Linz meldde aan krant Krone dat er tijdens het weekend zoveel doden zijn gevallen dat de lijken op de gang moesten worden gelegd. Ook de lokale publieke omroep komt met zulke berichten. De verpleegster vertelde ook dat het omgaan met de Covid-doden erg stressvol is voor het ziekenhuispersoneel. "Je kunt niet zo liefdevol en zorgvuldig met ze omgaan als met ‘normale’ dode mensen. Omdat de lijken besmettelijk zijn, worden ze naakt in een luchtdichte zak verpakt en in een kist gelegd", doet de verpleegster haar verhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie