Up 2 Date

Honderden slachtoffers seksuele uitbuiting in beeld gebracht door chat-tool

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Honderden slachtoffers seksuele uitbuiting in beeld gebracht door chat-tool

Er zijn vorig jaar 299 slachtoffers van mensenhandel aan het licht gekomen door Chat met Fier, de online hulpverleningstool van het landelijke expertise- en behandelcentrum van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Dit waren bijna allemaal slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het ging vooral om meisjes, waarvan twee derde minderjarig is en ruim een kwart jonger dan 15 jaar. Dat meldt het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel (CKM).

Onzichtbare groep

Volgens het CKM zijn deze meisjes de grootste en meest onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel in Nederland (1300). Waar eerst slechts 2 tot 3% zichtbaar was, is dankzij de chat-tool nu 12% in beeld gebracht, aldus woordvoerder Shamir Ceuleers.

"Enerzijds vinden we het positief dat het met de chat steeds beter lukt om in contact te komen met een deel van deze onzichtbaar gewaande groep, anderzijds blijft het onacceptabel dat we van ruim duizend minderjarige slachtoffers nog altijd geen idee hebben waar zij zich bevinden. Daar ligt ook de uitdaging voor het kabinet om de volgende stappen te faciliteren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Contact met chat

Volgens CKM zocht 89% van die ruim 300 meisjes zelf contact met Chat met Fier. In andere gevallen was het iemand anders die een melding maakte van het slachtoffer. De meeste meisjes werden nog uitgebuit op het moment dat ze een melding maakten. Bij een op de vijf slachtoffers ging het om meerdere daders en dus mogelijk een georganiseerd crimineel netwerk.

Het CKM stelt dat er al jaren te weinig capaciteit en expertise bij de politie is om mensenhandelaren effectief aan te pakken. "Het is dan ook de hoogste tijd dat de mensenhandelpolitie de middelen krijgt om deze problemen het hoofd te bieden."

Toename in coronatijd

Ook dit jaar worden er veel meldingen gemaakt bij Chat met Fier. Volgens CKM hebben in de eerste vier maanden ongeveer 90 slachtoffers hulp gezocht via de chat. In januari en februari ging het om 30 personen, maar dat aantal steeg in de coronaperiode (maart en april) naar bijna 60. Waar de toename door komt, wordt momenteel onderzocht.

Onderzoek naar jongens

Het CKM meldt dat ook jongens in Nederland seksueel worden uitgebuit. Daar is heel weinig over bekend en daarom is er begin deze maand in samenwerking met hulporganisatie Lumens een onderzoek gestart naar (gedwongen) jongensprostitutie. "Wegens schaamte en het grote taboe op slachtofferschap durven de meeste jongens niks te zeggen wanneer zij (gedwongen) sekswerk doen. Dit onderzoek, dat een belangrijke aanvulling is op ons praktijkwerk, helpt hopelijk het taboe rond dit onderwerp te doorbreken", aldus woordvoerder Danielle van Went.

Hulp nodig?

Heb jij te maken met seksueel misbruik, geweld, bedreigingen of discriminatie? Of maak je je zorgen om iemand anders? Bij Chat met Fier kun je anoniem je verhaal delen met een hulpverlener. Diegene helpt je verder als je dat wilt.

Ster advertentie
Ster advertentie