Up 2 Date

Strafhof Den Haag vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Strafhof Den Haag vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. De hoofdreden is de gedwongen deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

6000 kinderen gedeporteerd

Volgens het ICC hebben onafhankelijke onderzoekers vastgesteld dat er onlangs minstens 6000 kinderen van Oekraïne naar Rusland zijn gedeporteerd. De kinderen werden van hun ouders gescheiden en op de bus gezet. Het ICC houdt Poetin verantwoordelijk voor de gedwongen deportatie van de kinderen en wil hem daarvoor terechtstellen.

"Betekenisloos"

Het ICC wil dus dat Poetin wordt opgepakt en voor de rechter in Den Haag verschijnt. Het arrestatiebevel is in 123 landen wereldwijd geldig. Als Poetin zich in deze landen laat zien, mag hij hier wettelijk worden opgepakt en uitgeleverd worden aan Den Haag. Moskou erkent het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof niet en een woordvoerder noemt het arrestatiebevel in een eerste reactie "betekenisloos".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun van kabinet

Het kabinet zei gisteren dat ze het ICC steunen. Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft het ICC een "belangrijke taak om straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te bestrijden". Nederland zal volgens hem "het uiterste doen om het ICC in staat te stellen om deze moeilijke taak veilig en onafhankelijk uit te oefenen".

Kleine kans

Advocaat Geert-Jan Knoops legt aan de NOS uit dat de kans erg klein is dat er daadwerkelijk een zaak tegen Poetin komt. Er kan namelijk alleen een proces plaatsvinden als de verdachte fysiek aanwezig is in Den Haag. "Rusland zal niet meewerken aan uitlevering en Poetin kan nog gewoon zonder opgepakt te worden reizen naar landen die het ICC niet erkennen." De landen waar hij niet meer heen mag reizen, zijn daarbij grotendeels landen die toch al niet hoog op de reisagenda van Poetin stonden.

Enorme stap

Ondanks dat de kans dat Poetin op het ICC in Den Haag verschijnt heel klein is, is het arrestatiebevel een enorme stap. "Het is in eerste instantie een symbolische actie", zo zegt strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops tegen RTL Nieuws. "Men realiseert zich dat het fysiek in handen krijgen van Poetin niet realistisch is. En fysieke aanwezigheid is vereist, wil je het proces laten plaatsvinden."

Maar het gaat verder dan dat, zegt Joshua Rozenberg, een Britse collega van Knoops tegen de BBC. "De boodschap aan Poetin is ook: misschien ben je vandaag dan nog president, maar in de toekomst misschien niet meer. Ooit zal het recht je inhalen."

Reacties

Er wordt vanuit verschillende hoeken blij gereageerd op het arrestatiebevel tegen de Russische president. Zo noemt de EU-buitenlandchef Josep Borell het arrestatiebevel "nog maar het begin van Rusland verantwoordelijk houden voor gepleegde misdaden en wreedheden". De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken reageert positief verrast op het nieuws uit Den Haag. Op Twitter zegt hij dat "internationale misdadigers altijd verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de ontvoeringen van kinderen en andere misdaden."

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laat van zich horen. Ze noemen het besluit van het ICC "een belangrijke dag voor de vele slachtoffers van misdaden begaan door Russische troepen sinds 2014". "Dit laat zien dat orders geven om serieuze misdaden tegen burgers te begaan of te tolereren kunnen leiden tot een gevangeniscel in Den Haag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie