Sport

Voormalig aanvoerder Russisch elftal spreekt zich uit tegen Poetin

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voormalig aanvoerder Russisch elftal spreekt zich uit tegen Poetin

Igor Denisov, voormalig aanvoerder van het Russisch voetbalelftal, heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne en president Poetin. De Rus is daarmee de meest prominente sporter die nog in Rusland woont en zich zo openlijk uitspreekt tegen de Russische president.

'Zeg het zoals het is'

"Misschien beland ik in de cel of word ik vermoord vanwege deze woorden, maar ik zeg het zoals het is", zegt Denisov in een interview op YouTube met de Armeens-Russische sportjournalist Nobel Arustamyan. "Deze gebeurtenissen zijn rampzalig, het is verschrikkelijk", aldus de 38-jarige oud-voetballer over de oorlog in Oekraïne.

Denisov heeft sinds de start van de oorlog van alles geprobeerd. Zo schreef hij onder andere een brief aan Poetin met het verzoek de oorlog te stoppen. "En tijdens de derde of vierde dag van de oorlog heb ik een videoboodschap opgenomen. Ik ging op mijn knieën om om vrede te vragen. Ik heb de video overal aangeboden, maar helaas wilde geen enkel medium het uitzenden", aldus Denisov.

Met gevaar voor eigen vrijheid

Enkele maanden geleden nam het Russische parlement nog een wet aan die het mogelijk maakt om gevangenisstraffen tot vijftien jaar op te leggen aan mensen die 'nepnieuws' verspreiden of op een andere manier de oorlog in Oekraïne in diskrediet brengen. Denisov is zich bewust van dit gevaar. "Ik ben een beetje bang nu. Maar ik moet dit gewoon zeggen. Ik ga me niet verbergen."

Sinds de oorlog zijn er verschillende Russische sportploegen uitgesloten om deel te nemen aan internationale toernooien. Denisov is het helemaal eens met dat besluit. "Ieder van ons die zich niet verzet, is schuldig. Door deze boycot kunnen we anderen overtuigen dat de oorlog verkeerd is."

Oud-aanvoerder

Denisov was tussen 2012 en 2016 aanvoerder van het Russisch voetbalelftal. In totaal speelde hij 54 interlands voor Rusland. Verder kwam hij uit voor grote Russische clubs als Zenit St.-Petersburg, Dinamo Moskou en Lokomotiv Moskou, voordat hij in 2019 zijn carrière beëindigde.

Ster advertentie
Ster advertentie