Dit is wat er op 1 juli allemaal verandert (in je portemonnee)
- News
- Dit is wat er op 1 juli allemaal verandert (in je portemonnee)
Vanaf 1 juli gaat er weer veel veranderen. Gelukkig zijn sommige van deze veranderingen goed nieuws voor je portemonnee, zoals de verhoging van het minimumloon. Maar niet iedereen zal blij zijn; rokers en vapers krijgen te maken met hogere prijzen. Wij zetten een paar belangrijke veranderingen voor je op een rijtje.
Minimumloon omhoog
Per 1 juli gaat het minimumuurloon weer verder omhoog. Er zou eerst nog sprake zijn van een extra verhoging van 1,2 procent, maar dat voorstel kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het minimumuurloon stijgt nu met 3,1 procent van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur bruto voor werknemers van 21 jaar en ouder. Ook de jeugdlonen gaan met hetzelfde percentage omhoog. En het minimumloon is niet het enige dat stijgt. Ook mensen die een AOW of UWV-uitkering krijgen, hebben baat bij de stijging van het minimumloon, omdat deze meestijgen.
Tabaksverbod supermarkten
Eerder dit jaar werden de accijns op tabak al fors verhoogd. Gemiddeld betaal je nu zo'n 11,10 euro voor een pakje sigaretten. Daarbij geldt er sinds vorig jaar ook een online verkoopverbod voor vapes en zijn vapes met een smaakje begin dit jaar in de ban gelegd. Om het roken en vapen verder te ontmoedigen, wordt er vanaf 1 juli een verkoopverbod op tabak ingevoerd voor supermarkten en de horeca. Rokers kunnen nog wel terecht bij speciaalzaken en tankstations, die waarschijnlijk flink zullen profiteren van het tabaksverbod in supermartken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dubbele kinderbijslag
Ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, krijgen vanaf 1 juli automatisch dubbele kinderbijslag. Dit zijn kinderen die langdurig zorg nodig hebben en in aanmerking komen voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De kinderbijslag voor kinderen tot en met vijf jaar is momenteel 279,49 euro en voor kinderen tot en met elf jaar is het 339,38 euro. Ouders van kinderen tot en met zeventien jaar oud krijgen nu een bijslag van 399,27 euro. Verder kunnen ouders tot zes maandag terug dubbele kinderbijslag aanvragen.
Meer zekerheid voor huurders
Vanaf juli krijgen huurders meer zekerheid, want vanaf komende maand kunnen tijdelijke huurcontracten niet zomaar meer worden afgesloten. Veel verhuurders gebruikten die tijdelijke contracten als een verdienmodel. Bij ieder nieuw contract kon de huur namelijk worden verhoogd en dat wil de politiek nu aan banden leggen. Een vast contract wordt nu dus de nieuwe norm. Natuurlijk gelden er uitzonderingen voor specifieke groepen. Denk hierbij aan mensen die tijdelijk hun huis uit moeten voor een verbouwing of voor studenten.
Huurverhoging sociale sector
Naast het feit dat huurders meer zekerheid krijgen, is het ook een zekerheid dat de huur binnen de sociale sector hoger wordt. Verhuurders mogen de huur vanaf 1 juli verhogen met maximaal 5,8 procent als de kale huur 300 euro of meer per maand is. Is de huur lager? Dan mag die met maximaal 25 euro omhoog. Heb je een hoog inkomen, dan mag je verhuurder een nog hogere huurverhoging voorstellen. De stijging is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en mag maximaal stijgen met 50 tot 100 euro per maand. Een verhuurder mag dit alleen doen als er eerder een schriftelijk voorstel is verstuurd. De nieuwe wet zorgt er daarnaast ook voor dat er meer sociale huurwoningen vrijkomen. Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken verwacht dat er ruim 100.000 woningen vrij zullen komen.
Naamswijziging voor nazaten van tot slaafgemaakten
Naast deze financiële veranderingen, is er ook goed nieuws voor nazaten van tot slaafgemaakten. Zij kunnen vanaf volgende maand kosteloos hun achternaam laten wijzigen. In het koloniale verleden hadden tot slaaf gemaakten vaak geen vrije naamskeuze, maar kregen een naam opgelegd. In veel gevallen was dit een verwijzing naar de (voormalige) slavenhouder of de plantage waarop zij werkten. Meerderjarigen die zo’n achternaam dragen, mogen deze straks gratis wijzigen. Nu kost de naamswijziging nog 835 euro. Daarbij moet er nu nog een psychologische verklaring worden afgelegd om te bewijzen dat de huidige achternaam als hinder wordt ondervonden. Dat is straks verleden tijd. Een verklaring dat de persoon in kwestie een nazaat is van een tot slaaf gemaakte is vanaf 1 juli al voldoende.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wet seksuele misdrijven
Ten slotte worden er ook een aantal wetten op het terrein van Justitie en Veiligheid aangepast. Zo worden slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag vanaf 1 juli strafrechtelijk beter beschermd. Rijksoverheid meldt dat slachtoffers van seksuele misdrijven gemakkelijker aangifte kunnen doen. Het zal binnenkort niet meer nodig zijn om te bewijzen dat er sprake was van dwang bij een aangifte van verkrachting of aanranding. Dwang is voortaan wel een strafverzwarende factor.
Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar, zowel op straat als online. Het seksueel benaderen van kinderen onder de 16 jaar (sexchatting) wordt ook strafbaar. Maximumstraffen voor diverse seksuele misdrijven worden verhoogd en digitale regelgeving wordt aangescherpt. De wet stelt dat seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag, offline en online, even zwaar bestraft worden.
Lees ook
Up 2 Date
Mark Rutte wil dat Nederland "overschakelt op een oorlogsmentaliteit"Up 2 Date
Srefidensi Dey: Suriname viert vandaag 49 jaar onafhankelijkheidUp 2 Date
Schokkende details over racisme bij DUO: studenten van kleur kregen vaker boetes en huisbezoekenUp 2 Date
Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgen