Up 2 Date

Pakje sigaretten vanaf april dertien euro, illegale handel in tabak neemt toe

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pakje sigaretten vanaf april dertien euro, illegale handel in tabak neemt toe

Roken is met de jaren een steeds duurdere hobby geworden. Het is gebruikelijk voor de overheid om de tabaksprijzen elk jaar te verhogen. In april van dit jaar zullen de prijzen van een pakje sigaretten stijgen naar dertien euro. Dat niet iedereen zal stoppen met roken door de stijgende prijzen is evident. Echter is de prijs van dertien euro naar verwachting een rib uit het lijf voor de meeste mensen. Illegale tabakshandelaars in het land anticiperen hierop door sigaretten aan te bieden tegen een aanzienlijke lagere prijs.

Illegale handel

Via Telegram, Snapchat en onder de toonbanken worden er sigaretten verkocht tegen een goedkopere prijs door verschillende handelaren. Plaatsen zoals Nijmegen, Schiedam en Alphen aan den Rijn worden zelfs gezien als epicentra van de zwarte tabakshandel. Sloffen worden momenteel aangeboden voor zo’n 35 euro. Drie euro en vijftig cent voor een pakje dus. De sloffen worden zelfs bezorgd aan huis na het plaatsen van een bestelling.

Illusie

Voor de legale tabakshandelaren is dit een groot probleem, zo vertelt Marco van der Horst aan het AD. Hij is eigenaar van tabakszaak DG van Vreumingen in Gouda. Van der Horst ziet geen oplossing in de hoge prijsstijgingen van tabak. “Het is een illusie om te denken dat mensen geen alternatief zoeken als de prijzen zo hoog zijn. Shag in Nederland kost nu rond de 17 euro en in Duitsland maar 11 euro”, zo stelt van der Horst. “Als Nederland de prijzen verhoogt, is de impuls om naar Duitsland straks nóg groter. Sterker nog: je zou gek zijn als je het niet zou doen.”

Stijgingen

Nederland is één van de koplopers van Europa als het gaat om de stijgingen van tabak. Landen zoals Luxemburg, Duitsland en België zijn terughoudender in hun prijsstijgingen. In die landen betaal je zo’n zes à zeven euro voor een pakje. In Zuid- en Oost-Europa betaal je drie à vier euro voor een pakje sigaretten. Het prijsverschil wordt in dat opzicht steeds groter. De sigaretten die illegaal worden verkocht komen meestal uit andere landen, of ze zijn illegaal gefabriceerd.

Redenen

Volgens het AD zouden er twee redenen kunnen zijn waarom de overheid besluit om de prijzen te verhogen. Enerzijds willen ze met de accijns de armoedekloof versmallen. Anderzijds is de overheid er al jaren op gebrand om het roken te ontmoedigen. De prijsstijgingen kunnen hieraan bijdragen. Om dit doel te bereiken lanceert de overheid ook verschillende antirookcampagnes.

Ster advertentie
Ster advertentie