FunX Utrecht

Demonstraties in Utrecht en Amsterdam voor vluchtelingen Lesbos: "Haal iedereen daar weg"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Demonstraties in Utrecht en Amsterdam voor vluchtelingen Lesbos: "Haal iedereen daar weg"

Door een uitgebroken brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos raakten deze week 13.000 mensen dakloos. Een groot deel van het kamp is verwoest en veel mensen kunnen nergens heen. Sofie Croonenberg van MiGreat! en Eline van Oosterhout van Europe Must Act vinden dat Nederland en de Europese Unie beter moeten ingrijpen en organiseren daarom vrijdagmiddag een demonstratie in Utrecht. Sander belde in Start met Sofie.

100 vluchtelingen naar Nederland

Het kabinet maakte gisteren bekend dat Nederland honderd vluchtelingen uit Moria zal opvangen. Dat vinden veel vluchtelingenorganisaties, waaronder MiGreat en Europe Must Act, veel te weinig. Daarom organiseren zij twee demonstraties in Utrecht en Amsterdam om een signaal af te geven naar de Nederlandse regering en de EU. "Iedereen moet daar worden weggehaald, niet alleen de vijftig kinderen en vijftig andere kwetsbaren die door Nederland worden opgenomen."

Verrekend

Ieder jaar wijst de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vijfhonderd asielzoekers aan voor opvang in Nederland. Dit jaar is dat aantal al bereikt, waardoor de honderd vluchtelingen uit Moria als het ware 'verrekend' zullen worden. Dat vindt Sofie onbegrijpelijk. "Dat betekent dat Nederland in 2021 maar vierhonderd mensen hoeft binnen te halen. Eigenlijk doen we dus helemaal niets extra's."

De demonstratie in Utrecht vindt vrijdagmiddag plaats in Park Transwijk tussen 16.00 uur en 17.00 uur. In Amsterdam vindt de demonstratie morgen op hetzelfde tijdstip plaats op het Museumplein.

Ster advertentie
Ster advertentie