FunX Utrecht

Utrecht gaat 6 weken lang statushouders voorrang geven op sociale huurwoningen

foto: ANP | Overvol azc in Ter Apel
  1. Newschevron right
  2. Utrecht gaat 6 weken lang statushouders voorrang geven op sociale huurwoningen

De gemeente Utrecht gaat vanaf 1 augustus zes weken lang bijna alle vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dit om bij te dragen aan een oplossing voor het asielprobleem in Nederland. Het gaat om 490 statushouders die worden ondergebracht in ongeveer 230 woningen verspreid door de stad.

Regel aangepast

Normaal gesproken gaat 30 procent van de vrije sociale huurwoningen naar kwetsbare mensen, zoals statushouders. Nu de regering wil dat er in totaal 7500 statushouders versneld worden opgevangen door gemeenten in heel Nederland, heeft Utrecht die regel tijdelijk aangepast. Op deze manier haalt de stad ook zijn eigen achterstand in wat betreft het onderbrengen van statushouders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Korte klap'

"Dat we nu kiezen voor deze snelle en onorthodoxe ingreep, geeft aan hoe groot de asiel- en de wooncrisis zijn", aldus de wethouder Streefland van Asiel en Integratie tegen NOS, die snapt dat het voor onbegrip kan zorgen bij andere woningzoekenden. "We zullen richting een duurzame oplossing moeten gaan en niet iedere keer een gymzaal of de Jaarbeurs vrijmaken. We kiezen voor de korte klap. Het doet even zeer, maar daarna kunnen we snel weer overgaan naar normaal."

2500 extra woningen

Naast het toekennen van huizen aan statushouders wil de gemeente Utrecht de komende 2,5 jaar ook versneld 2500 extra sociale huurwoningen bouwen. Dit om "perspectief te bieden" aan alle andere woningzoekenden.

Azc overvol

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zit, zit al een tijd lang overvol. Sinds drie weken wordt er gesproken van een nationale crisis. Al meerdere malen sliepen er bij dat azc mensen buiten of op stoelen in wachtruimtes. In totaal wachten zo'n 14.000 mensen op huisvesting.

Ster advertentie
Ster advertentie