Video

DJ Mimi over het artiestenleven: "Eigenlijk is dj'en een eenzaam beroep"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. DJ Mimi over het artiestenleven: "Eigenlijk is dj'en een eenzaam beroep"

Stacktember ligt inmiddels een aantal dagen achter ons, maar het stacken en spenden gaat natuurlijk gewoon door. Daarom zet Défano Holwijn zich nog steeds in om mensen bewust om te laten gaan met hun geld. In de FunX-podcast Stacken & Spenden gaat hij in gesprek met artiesten, influencers en andere rolmodellen over hun ervaringen op financieel gebied. In de vijfde aflevering gaat Défano in gesprek met DJ Mimi over ondernemerschap, hoe zij in de muziekwereld is gerold en welke opofferingen ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is.

Eerste dj-set

Wellicht zijn niet al haar fans hiervan op de hoogte, maar DJ Mimi heeft altijd al een ondernemersgeest gehad. De artieste gebruikte het eerste grote bedrag dat ze had gespaard om een dj-set aan te schaffen en de rest is geschiedenis. "Ik zat op de Herman Brood Academie en stopte op een gegeven moment met school. Toch wilde ik weer iets met muziek gaan doen. Van mijn laatste beetje spaargeld heb ik toen een dj-set gekocht." Voor Mimi was dat destijds een gewaagde stap, want veel vrouwelijke dj's waren er toen nog niet. "Ik zag Martin Garrix elke ochtend op school dj-lessen nemen. Ik dacht toen: hoe tof zou het zijn als een vrouw dat zou doen? In die tijd hadden we niet veel vrouwelijke dj's. Mijn moeder kwam toen met het idee om een dj-set te kopen en om lessen te nemen. Ik wist toen helemaal niet dat ik geld kon verdienen hiermee of dat dit überhaupt allemaal zou lukken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste stappen als ondernemer

Voordat Mimi naar buiten trad als dj had ze nog wel een hoop andere baantjes en zette ze ook haar eerste stappen als ondernemer. Zo begon ze een webshop in kleding die vooral in het begin erg succesvol bleek te zijn. "Naast muziek vond ik fashion altijd heel interessant. Ik dacht toen: hoe kan ik mijn creativiteit uiten buiten de muziek om. Toen kwam ik op het idee om T-shirts te bedrukken met Arabische woorden met daaronder de Engelse vertaling. Het idee erachter was om twee werelden met elkaar te verbinden." Dat ging een tijdje heel goed, totdat Mimi erachter kwam dat haar designs gekopieerd werden. "Op een gegeven moment zag ik dat nagemaakte shirts en hoodies op de markt lagen voor veel minder geld. En vervolgens merkte ik ook dat het aantal klanten langzaam terugliep . Toen had ik besloten om er maar mee te stoppen, want ik haalde er geen voldoening meer uit. Het was wel frustrerend, maar ik wist dat ik dit niet heel mijn leven wilde doen."

'Eenzaam beroep'

Na haar avontuur als webshopeigenaar en fashiondesigner vond Mimi haar weg terug naar de muziek. Inmiddels is ze een gevestigde naam in de muziekindustrie en kan ze prima leven van haar bestaan als dj. Hoewel ze haar droom heeft weten te realiseren, vertelt ze dat het artiestenleven niet altijd even makkelijk is. "Je offert heel veel op in je privéleven. Een relatie beginnen is lastig, je raakt vrienden kwijt en je ziet je familie veel minder. Ik denk dat mensen vaak niet begrijpen wat ik doe. Mensen hebben bijvoorbeeld babyshowers of bruiloften en ik kan daar dan niet bij zijn. Ook oud en nieuw heb ik bijvoorbeeld al jaren niet meer met familie en vrienden gevierd. Eigenlijk is dj'en een beetje een eenzaam beroep."

Ster advertentie
Ster advertentie