Artiest

Murda

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Murda
Önder Dogan a.k.a MurdaTurk oftewel Murda is een geboren Amsterdammer die door vervelende familieomstandigheden zijn liefde heeft leren kennen: Hiphop. In 2008 kwam zijn eerste EP ''Turkse Pizza'' uit en in 2010 schitterde hij als hoofdrolspeler Mahmut in de film ''Gangsterboys''.

Nederland vs Madrid

Doğan werd geboren in Amsterdam-Noord als zoon van een vader en moeder die actief waren in het theater. Toen hij jong was verhuisden ze naar Madrid, waar hij op de internationale school zat.

Terugkeer

Na zijn terugkeer in Nederland ging Doğan in Eindhoven wonen. Hij begon muziek te schrijven en op te nemen, onder anderen samen met Fresku. Later deed hij met zijn toenmalige groep, Militant Union (duo met R.Kay), mee aan de Grote Prijs van Nederland. In een coffeeshop ontmoette hij SpaceKees, met wie hij nummers ging opnemen. Doğan werd daarnaast door SpaceKees uitgenodigd als back-up mc voor diens tour met Jiggy Djé.

Turkse Pizza

Begin 2008 was zijn eerste ep klaar, getiteld Turkse Pizza. Deze ep, geproduceerd door SirOJ, bevatte bijdragen van onder anderen SpaceKees, Jiggy Djé, Heist Rockah, Willie Wartaal en Vieze Fur en werd uitgebracht op het label Noah's Ark. De outro van het album werd verzorgd door het komische rapduo Youssef en Kamal.

2010

In 2010 maakte Önder ook zijn acteerdebuut, in de film Gangsterboys. Daarin speelt hij de hoofdrol van Mahmut, naast collega rapper Yes-R (als Apo).

In hetzelfde jaar maakte hij samen met FS Green zijn debuutalbum genaamd De Kassier (Een Monnie Album). Net als de ep Turkse Pizza werd ook deze release uitgebracht op het label Noah's Ark. Solo en met anderen werd hij bij elkaar zeven maal een genomineerd voor een State Award. Eenmaal won hij deze prijs, namelijk in 2010 samen met Hef in het duo Bang Bros als Beste groep.

Comeback

Na lange afwezigheid en zijn vernieuwde contacten met leden van de Lefensmannen en rapper Bokoesam, kwam hij met de ep Goeie Dingen, met gastoptredens van enkele Lefensmannen en Noah's Ark leden.

Doğan brengt gedurende 2015 elke maand een single uit, die uiteindelijk worden verzameld op het album We Doen Ons Best.

In 2016 bracht hij een hit uit met Ronnie Flex 'Niet Zo'