Entertainment

Murda Turk over lopende strafzaak: "Ik heb gewoon overal ja op gezegd, net als Lil Wayne"

foto: Instagram: Murdaworld
  1. Newschevron right
  2. Murda Turk over lopende strafzaak: "Ik heb gewoon overal ja op gezegd, net als Lil Wayne"

In de nieuwste aflevering van de V4der podcast gaat Pepijn van Lanen (Faberyayo, De Jeugd van Tegenwoordig, red.) in gesprek met Murda Turk. De rapper heeft veel meegemaakt de afgelopen jaren. Zo verloor hij zijn dochtertje vlak na haar geboorte aan een medische aandoening. De artiesten praten over dat verlies, het verdriet en het ouderschap. Maar Murda vertelt daarbij ook voor het eerst over de lopende strafzaak in Turkije, waarin hij moet voorkomen vanwege verwijzingen naar drugsgebruik in zijn lyrics.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik zei op alles ja"

Als Pepijn aan Murda vraagt hoe het nou precies zit met de lopende strafzaak in Turkije, neemt Murda de tijd om alles even op te helderen. "Door de media lijkt het echt alsof ik door een soort helse periode ben gegaan. Maar ik zal vertellen hoe het is gegaan. Ik had een show in Kopenhagen en daarna vloog ik naar Istanbul. Bij de paspoortcontrole werd ik opgewacht door vier, vijf politieagenten die mij kwamen arresteren."

"Ze brachten me naar een kamertje, checkte m'n handbagage en legden me uit dat ze me op hadden gepakt voor het verheerlijken en promoten van drugsgebruik in m'n lyrics. Toen ze me dat vertelden, dacht ik er nog niet zo veel van. Nadat ze me naar het ziekenhuis brachten voor allerlei onderzoeken kwam ik terecht op een soort speciale eenheid voor drugs."

Bevel van hogerop

Op dat bureau hadden ze Murda's lyrics uitgeprint en vroegen ze hem dingen als: "Heb je dit geschreven, heb je dit gerapt, heb je dit opgetreden, heb je deze zinnen uitgesproken?" Ze vroegen telkens naar de bekende weg, maar Murda was zich nog steeds niet bewust van hoe ver dit zou gaan. "Ik zei gewoon overal 'ja' op. 'Ja, je hebt het toch gehoord? Je hoorde me deze zinnen toch rappen? Natuurlijk heb ik ze geschreven.' Eigenlijk net als Lil Wayne." Tot zijn schrik vertelden ze hem daarna dat hij de cel in moest. Tot die tijd dacht hij namelijk dat er niet meer zou gebeuren dan het afleggen van die verklaring. "Ik probeerde ze er nog van te overtuigen gewoon met me te chillen, thee te drinken en 'Rummikub' te spelen heel de nacht. Maar ze zeiden dat het bevel om mij op te pakken van hogerop kwam."

Toen hij de volgende ochtend voor de rechter moest verschijnen, eiste die tien jaar cel. "Dat was het moment dat ik besefte van 'Goddamn, dit begint echt wel serieus te worden'. In eerste instantie mocht hij het land niet verlaten, maar dat duurde gelukkig maar een week. "Iedereen dacht dat ik binnen (in de gevangenis) zat tijdens die week, maar ik was gewoon aan het chillen in een vijfsterrenhotel hoor. Eenmaal terug in Nederland kreeg ik de uitspraak te horen: 'Vier jaar en drie maanden'." Momenteel zijn ze in hoger beroep tegen die uitspraak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie