FunX Amsterdam

Event 'Erken 1 juli als Nationale Dag' vanavond in Pakhuis de Zwijger

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Event 'Erken 1 juli als Nationale Dag' vanavond in Pakhuis de Zwijger

In Pakhuis de Zwijger vindt vanavond om 20.00 uur het event 'Erken 1 juli als Nationale Dag' plaats. Tijdens dit evenement bespreken verschillende sprekers - onder wie Fernando Halman, Charisa Chotoe, Raw Roets en Lakiescha Tol - onder meer hoe ervoor gezorgd kan worden dat 1 juli, de dag dat de slavernij werd afgeschaft, een nationale feest- en herdenkingsdag wordt.

Maatschappelijke ontwikkelingen

In het eerste deel van het programma zal er, samen met de gasten, stil worden gestaan bij de maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving rondom de erfenis van het Nederlands slavernijverleden. Daarbij zullen thema's als de excuses van de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en de bedrijven ABN-AMRO en de Nederlandsche Bank besproken worden. Ook zal er gediscussieerd worden over hoe meer bedrijven en organisaties overgehaald kunnen worden om mee te doen en welke bijdrage het publiek daarbij kan leveren.

Keti Koti-petitie

In het tweede deel van het programma zal met de gasten besproken worden wat de stand van zaken is met betrekking tot de petitie om van 1 juli een erkende, officiële vrije dag te maken. Op 24 juni 2021 startten FunX, Stichting Nederland Wordt Beter, The Black Archives namelijk een petitie om te eisen dat Keti Koti wordt erkend als nationale feestdag. Die werd ruim 62.000 keer ondertekend en vervolgens overhandigd aan de Tweede Kamer.

Aangezien de behandeling van de petitie helaas nog altijd op zich laat wachten, zal in het tweede deel van het programma ook gediscussieerd worden over hoe de politiek verder in beweging te krijgen is. Hierbij zal worden stilgestaan bij de uitdagingen van het behalen van een politieke meerderheid.

Meehelpen aan missie

Het zou natuurlijk mooi zijn als meer bedrijven hun werknemers vrij geven om Keti Koti te vieren. Daarom lanceerden FunX, The Black Archives, Nederland Wordt Beter, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH deze week de campagne 'Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn' om voor meer draagvlak te zorgen voor een nationale vrije dag op 1 juli. Wil jij ook helpen met deze missie? Ga dan naar FunX.nl/1juli.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gratis

Het event 'Erken 1 juli als Nationale Dag' is zowel fysiek als live online te volgen. Wil je er graag bij zijn? Dan is een plekje reserveren gratis. Lukt het niet om erbij te zijn? Geen zorgen, AT5 zendt het event namelijk live uit.

#1julivrij

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishion de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Neem dan ook vrij op 1 juli totdat we allemaal vrij zijn. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie