Entertainment

Rechtszaak tegen Murda wordt dinsdag behandeld in Turkije

foto: FunX | Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. Rechtszaak tegen Murda wordt dinsdag behandeld in Turkije

De rechtszaak tegen Murda over het verheerlijken van drugsgebruik in zijn songteksten wordt dinsdag behandeld in de rechtbank in Turkije. Dat heeft de manager van de rapper laten weten aan het AD.

Opgepakt op vliegveld

Murda werd in oktober vorig jaar opgepakt op het vliegveld in Istanbul. Dit omdat er een onderzoek was gestart naar zijn songteksten, waarin de artiest het gebruik van cannabis zou verheerlijken. Hij zat een nachtje vast en mocht een paar dagen later terug naar Nederland reizen om de zaak daar af te wachten.

Flinke celstraf geëist

Het leek er destijds even op dat het onderzoek gestaakt was, maar al snel werd duidelijk dat het Turkse Openbaar Ministerie (OM) een flinke straf tegen de rapper eist. Zo hangt hem vijf tot tien jaar cel boven het hoofd.

Ezhel

De Turkse rapper Ezhel, met wie Murda onder andere samenwerkte op de megahit Aya, werd al eens van hetzelfde beschuldigd. In 2018 werd hij opgepakt en zat hij drie weken vast, omdat hij wietgebruik zou verheerlijken in zijn lyrics en op zijn social media-kanalen. Er werd toen een gevangenisstraf van tien jaar tegen Ezhel geëist, maar daar werd hij van vrijgesproken. De rechter oordeelde toen dat hij geen 'opzettelijke misdaad had begaan'. De zaak leidde tot veel ophef, omdat het gezien werd als een voorbeeld van een afnemende vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Ster advertentie
Ster advertentie