Films, Series & TV

Donnya over haar korte film 'The Palestinian Dream': "Deze kinderen hebben dezelfde dromen als wij"

foto: YouTube: Darryl Wentzel
  1. Newschevron right
  2. Donnya over haar korte film 'The Palestinian Dream': "Deze kinderen hebben dezelfde dromen als wij"

Donnya heeft de shortfilm The Palestinian Dream gemaakt om meer aandacht te vragen over het schrijnende geweld dat de Palestijnen wordt aangedaan. Deze film is gekoppeld aan de petitie: Ceasefire now! In Start met Fernando vertelt ze over de totstandkoming van de film en de boodschap die ze aan de westerse wereld mee wil geven.

'The Palestinian Dream'

Donnya kwam met een aantal filmmakers samen toen Israël de oorlog verklaarde aan Hamas. "We werden al snel gek van de onmacht die we voelden en van de stilte rondom de situatie in de media", vertelt de filmmaakster. Ook in de commerciële wereld is er een oorverdovende stilte te horen volgens haar. "Ik maak met dit team normaalgesproken reclamecampagnes en tijdens andere oorlogen werd er vanuit de commerciële kant al best snel een mening geuit. Ook werden er mooie campagnes gemaakt, terwijl het nu stil bleef. Wij vonden het juist belangrijk dat er deze keer ook aandacht aan werd besteed", gaat Donnya verder. De filmmakers hebben hun krachten gebundeld en gaven zichzelf een week de tijd om iets in elkaar te zetten. "Met de postproductie erbij hebben we binnen twee weken 'The Palestinian Dream' gemaakt", aldus Donnya.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dromen

Een aantal jaar geleden zag Donnya een interview van een Amerikaanse professor en een groepje kinderen uit Gaza, wat haar erg aangreep. "Deze kindjes van elf en twaalf jaar oud hadden hele grote dromen. Zij wilden bijvoorbeeld medicijnen gaan studeren en piloot worden. Toen ik elf was, was ik daar nog helemaal niet mee bezig." De filmmaakster kwam er al snel achter dat de dromen een houvast waren voor de kinderen, omdat zij onder bizarre omstandigheden leven. "Zij hebben deze grote dromen nodig om hier kracht uit te kunnen halen en om door te kunnen gaan met hun leven", zegt ze.

Donnya schrok enorm van het contrast tussen het leven van de kinderen uit Palestina en het veilige leven dat wij hier in het westen leiden. "Ik ben echt kapot. Het is echt lastig om te zien hoe schrijnend de situatie daar is en hoe wij hier gewoon alles kunnen doen wat we willen. Als mijn wiegje een paar duizend kilometer verderop had gestaan, had mijn leven er heel anders uitgezien." Donnya hoopt dat mensen beseffen dat de oorlog in Gaza niets te maken heeft met religie of kleur. "Het is letterlijk een kwestie van geluk. Want we zijn allemaal hetzelfde en hebben dezelfde dromen."

Ster advertentie
Ster advertentie