FunX

Dít is hoe de virale watermeloen-post is ontstaan: “Het volk is voor een staakt-het-vuren in Palestina

foto: The Watermelon Peace
  1. Newschevron right
  2. Dít is hoe de virale watermeloen-post is ontstaan: “Het volk is voor een staakt-het-vuren in Palestina

Als je de laatste 24 uur op Instagram hebt gescrold, dan zal het account The Watermelon Peace je vast niet ontgaan zijn. Met een geïllustreerde post van een peace-teken en een watermeloen wordt er gevraagd om een staakt-het-vuren in Palestina. De post wordt massaal gedeeld en heeft in minder dan een dag meer dan honderdduizend likes behaald. FunX sprak de eigenaar van het account, die liever anoniem blijft, over het initiatief.

Initiatief

Het account The Watermelon Peace stond nog geen dag online toen het al meer dan honderdduizend mensen wist te bereiken. Met een illustratie van een watermeloen, die vanwege de kleuren symbool staat voor de Palestijnse vlag, hebben de oprichters van het account de missie om licht te schijnen op de vreselijke situatie in Palestina. De bio van het account luidt dan ook 'ze lieten een ei viraal gaan, nu laten we menselijkheid winnen'. "Met het account vragen we om menselijkheid te tonen. Dit gaat namelijk om echte mensenlevens. Iedereen wiens morele kompas de juiste richting op staat, weet dat het fout is wat er nu gebeurt."

De reden dat de oprichter met het initiatief gestart is, komt vooral voort uit teleurstelling in de berichtgeving van de media en de houding van onze regering. "Het is een gevoel van machteloosheid dat wij - denk ik - met heel veel mensen delen. De mainstream media en politici lijken namelijk te doen alsof hun neus bloedt als het gaat om Palestina". Naar diens mening is de publieke opinie duidelijk en verschilt deze enorm van de uitspraken en houding van de Nederlandse regering. "Het volk is voor een staakt-het-vuren in Palestina. Niet alleen wij in Nederland vinden dit, maar je ziet het wereldwijd. Kijk naar alle petities en de duizenden mensen die protesteren. Ik zie het ook aan de berichten die wij van mensen over de hele wereld ontvangen. Dat Nederlandse politici ons land op een andere manier vertegenwoordigen, lijkt bijna te zeggen dat ze maling hebben aan onze mening."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zichtbaarheid

De oprichter vindt dan ook dat de politiek op dit moment juist moet luisteren naar de burgers in plaats van dat er keuzes worden gemaakt op basis van politieke relaties. "We leven in een democratie en dat betekent dat de door ons gekozen partijen naar ons moeten luisteren. Niet andersom. Het volk spreekt zich duidelijk uit over deze situatie en met dit account geven wij deze burgers een stem."

Dit doen ze op een laagdrempelige manier, zodat iedereen gehoord wordt. Iets waar de oprichter samen met een compagnon goed over heeft nagedacht. "Met een Instagram-post kun je duidelijk zien hoeveel mensen achter Palestina staan. Een petitie is bijvoorbeeld minder zichtbaar. Het enige wat je nu hoeft te doen is de foto liken, een watermeloentje in de comments te plaatsen en de post delen om te laten zien dat je voor een staakt-het-vuren bent." Er is ook veel nagedacht over de posities van influencers die afhankelijk zijn van hun platform en zich daarom niet helemaal comfortabel voelen bij het delen van bepaalde posts. "Door deze post te liken of een opmerking te plaatsen, kunnen ook deze mensen laten zien aan welke kant zij staan."

Bewustzijn en stemgedrag

Op dit moment is het creëren van bewustzijn over de toestand in Palestina het belangrijkste doel van het account. "We hadden eerlijk gezegd niet gedacht dat het zo snel zou gaan en dat de post al in minder dan een dag honderdduizend likes zou behalen. Daarmee wordt het wel echt duidelijk wat de publieke opinie is. Het account is ook voor en van iedereen en we staan open voor allerlei ideeën, dus stuur ons vooral een DM." The Watermelon Peace wil het initiatief dan ook graag voortzetten en hoopt dat de Instagram-post alleen maar meer wordt gedeeld. "We willen natuurlijk nog groter worden, zodat geen enkel mediaplatform of politici hier omheen kan en erover moet spreken."

Vooral de politiek is een belangrijk agendapunt voor hen, omdat politici en grootmachten Israël blijven steunen. Daarom moeten we volgens de oprichter goed gebruik maken van ons stemrecht. "Het is belangrijk dat mensen verder kijken dan de uitkomst van een stemwijzer. Het kan namelijk maar zo zijn dat de partij waarvan je denkt dat die overeenkomt met jouw normen en waarden, achter deze genocide in Palestina staat. Dit zijn namelijk ook gewoon onze belastingcenten die worden gebruikt voor het financieren van deze massamoord. Lees je daarom goed in, want het is belangrijker dan ooit dat je je stem goed gebruikt."

Ster advertentie
Ster advertentie