Films, Series & TV

Film in de maak over toeslagenschandaal

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Film in de maak over toeslagenschandaal

Filmproducent Keplerfilm en regisseur Stijn Bouma (Alleen tegen de staat) hebben de handen ineengeslagen om een film te maken die gebaseerd is op het toeslagenschandaal, genaamd Oostvaarders. Volgens NRC moeten de opnames van de film halverwege 2023 van start gaan.

Oostvaarders

Oostvaarders gaat over een vrouw die door de schulden die ze als gedupeerde heeft opgebouwd de grip op haar leven compleet verliest. Haar tegenspeler in de film is een rechercheur die alles op alles zet om de vermeende fraude van toeslagenouders aan te tonen.

Alleen tegen de staat

Voor Bouma is het de tweede keer dat hij een film maakt over het toeslagenschandaal. Eerder dit jaar maakte hij de veelgeprezen documentaire Alleen tegen de staat, die te zien is op NPO Start. In de docu doen vijf gedupeerde moeders openhartig hun verhaal over hun leven nadat ze door de belastingdienst onterecht werden aangemerkt als fraudeur.

Series over toeslagenschandaal

Oostvaarders is niet het enige project rond het toeslagenschandaal dat in ontwikkeling is. Zo werkt scenarioschrijver Frank Ketelaar, onder andere bekend van BuZa en Klem, aan een vierdelige dramaserie en werkt Videoland aan serie die het schandaal belicht vanuit het perspectief van een advocaat die een groep gedupeerde ouders bijstaat.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie