FunX

Batya (18) over tienermoeder zijn: "Ik wil laten zien dat ik het ook kan"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Batya (18) over tienermoeder zijn: "Ik wil laten zien dat ik het ook kan"

Steeds meer tienermoeders vechten op social media tegen de vooroordelen van het tienermoederschap. Zo geven ze een kijkje in hun leven op platformen als TikTok. De 18-jarige Batya uit Zaandam, die een 2-jarige dochter heeft, doet dit ook. In een interview met FunX vertelt ze waarom ze zo gemotiveerd is om tegen de vooroordelen te strijden. In de tijd van Maria (40), die op 17-jarige leeftijd moeder werd, was er nog helemaal geen internet en ging het er nog heel anders aan toe. Maria vertelt meer over wat ze vindt van deze verandering.

Zwangerschap

Batya ontdekte op 16-jarige leeftijd dat ze in verwachting was van haar dochter, genaamd Ayira. "Ik voelde op een dag een pijnlijke steek in mijn buik die zo heftig was dat ik zelfs op de grond lag. De twijfels liepen op en ik besloot een zwangerschapstest te doen. Ik was al maanden niet meer ongesteld geworden. En ja hoor, de test was positief."

Een makkelijke zwangerschap had Batya niet. "Ik liep tegen meerdere complicaties aan er werd zelfs gezegd dat mijn kind het niet zou overleven. Zo heb ik de hele zwangerschap gedacht dat ik mijn dochter zou verliezen." Batya kampte destijds met een baarmoederontsteking en rond dezelfde tijd werd haar vader met kanker gediagnosticeerd. Volgens de tiener die christelijk is, heeft religie haar door deze periode gesleept. "God is echt mijn kracht geweest."

foto: FunX

Uitdaging

Volgens Batya is het als moeder zijnde vooral lastig om heel veel dingen op één dag te moeten combineren. "Het is een uitdaging om tijd te besteden aan de mensen om mij heen en tegelijkertijd ook aan jezelf te denken. Ayira is namelijk mijn prioriteit." Ze is momenteel hard bezig met het opbouwen van een stabiel leven. "Ik woon op dit moment nog thuis en doe mijn best om een eigen plek te vinden. Het doet me pijn dat ik mijn dochter niet meteen de stabiliteit kan bieden die ik zou willen."

Batya kan wel met trots zeggen dat haar dochter haar heeft veranderd. Ze besloot daarom haar verhaal op TikTok te delen. "Ik wil laten zien dat moederschap op jonge leeftijd niet altijd negatief is en dat ik het als tiener ook kan." Ze heeft inmiddels bijna 80.000 volgers op TikTok. Batya krijgt regelmatig berichten van andere moeders die vergelijkbare situaties hebben. "Ik kreeg een bericht van een meisje die bewonderde dat ik alleen met mijn kind naar buiten ging, omdat zij dat niet durfde wegens angst." De tiener kan het wel begrijpen. "Het is me vaker overkomen dat vreemde mensen bij de bushalte hebben gevraagd naar mijn leeftijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prioriteit

Batya is blij dat ze steeds vaker andere tienermoeders ziet die open durven te zijn over hun moederschap. "Ik vind zeker dat sociale media een rol speelt in de vermindering van de vooroordelen tegen tienermoeders. We laten zien dat we er niet alleen voor staan."

Ondanks dat ze zelf ook nog niet op het punt is waar ze wil zijn, moedigt ze andere tienermoeders aan niet op te geven. "Je kind wordt niet geboren met een handleiding, maar het zal echt goed komen. Laat je niet gek maken door anderen. Moederschap is nu je prioriteit."

Vooroordelen

Waar Batya haar ervaringen als tienermoeder deelt op TikTok was dat voor Maria heel anders. Maar toch zijn er ook overeenkomsten. Ook zij had namelijk te maken met vooroordelen toen ze op 17-jarige leeftijd haar eerste kind kreeg. "Ik werd gelabeld als hoer en men ging ervan uit dat mijn dochter er ook één zou worden. Het was enorm eenzaam. Ik werd uitgescholden, uitgelachen en zelfs geslagen." Maria was jaloers op meiden die leken te genieten van een zorgeloos leven. "Ik ben uiteindelijk weggestuurd van huis en het was elke dag een strijd om te overleven. Ik vroeg me constant af waarom mij dit moest overkomen."

Ze besloot haar leven volledig om te gooien, nadat ze tijdens haar bevalling bijna haar kind verloor. "Ik had zwangerschapsvergiftiging en moest daarom een maand eerder bevallen van een keizersnede. Mijn kind bijna verliezen heeft me laten inzien dat ik echt voor haar wilde leven." Maria, die nu hoopt oma te worden, kan met trots vertellen dat ze nooit had gedacht de vrouw te zijn die ze vandaag de dag is.

Sociale media

Ze bewondert dat tienermoeders zichzelf tegenwoordig meer uitspreken. "Het is heel knap als je dat durft. Ik voelde het zweet al op mijn voorhoofd als ik met een kinderwagen liep. Natuurlijk hadden we het programma 'Teen Moms', maar ik denk dat sociale media moeders echt de kans heeft gegeven om te laten zien wie ze zijn." Volgens Maria is het goed dat jonge moeders kunnen zien dat ze er niet alleen voor staan. "Ik merk dat de negativiteit rondom tienermoeders ook minder wordt. Het is zo belangrijk om deze meiden ook te laten zien dat ze het aankunnen als ze doorzetten."

Ster advertentie
Ster advertentie