FunX

Abdul over de nasleep van de overstromingen in Libië: "Mensen worden ziek door het drinken van lijkwater"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Abdul over de nasleep van de overstromingen in Libië: "Mensen worden ziek door het drinken van lijkwater"

Naast de verschrikkelijke natuurramp in Marokko, mogen we de overstromingen in Libië zeker niet vergeten. In Nederland zijn er een stuk minder mensen van Libische afkomst dan van Marokkaanse afkomst en daarom zijn de verhalen die online voorbijkomen zeldzamer. Een van de mensen die wel zijn verhaal over Libië deelt, is Abdul. Zijn familie woont in Benghazi, een stad die 200 kilometer van Derna afligt. Abdul (29) vertelt aan Nordin en Wef hoe hij deze periode heeft meegemaakt en waarom er juist nu hulp nodig is.

Libië

Abdul vertelt wat er allemaal door zijn hoofd ging toen hij het nieuws over Libië hoorde. "Ik kon eerst niet helemaal plaatsen wat er nu was gebeurd", zegt Abdul. Hij hoorde dat een orkaan het oosten van Libië had geraakt, waarna Abdul direct contact opnam met zijn familie. "Ik heb toen direct contact gezocht met een neef van mij. Mijn familie woont in Benghazi, dat ligt zo'n 200 kilometer van Derna af. In Benghazi was er regen gevallen en een beetje materiele schade, dus niemand was op de hoogte van wat er zich precies afspeelde in Derna."

Derna

Een paar uur later kwamen er allemaal video's voorbij op de tijdlijn van Abdul met gebouwen die meegesleurd werden door het water in Derna. "Aan het einde van de eerste dag was het pas duidelijk dat er twee dammen waren doorgebroken en dat de schade veel groter was dan verwacht. Het dodenaantal bleef maar stijgen", vertelt Abdul. Hij voelde zich totaal machteloos en de situatie overdonderde hem. "Ik zat met mijn hoofd nog bij de aardbeving in Marokko natuurlijk. Dat was het enige waar ik toen mee bezig was, dan komt dit nieuws wel ineens rauw op je dak vallen."

Hulp

Abduls familie in Nederland is meteen in actie gekomen om de mensen in Libië te helpen. "Mijn ooms en neven gingen de eerste dagen naar Libië om de mensen onder het puin vandaan te halen. Verder hebben wij vooral gezorgd voor awareness rondom de natuurramp", zegt hij. Abdul vertelt ook dat de Libische ambassadeur de Nederlandse overheid om hulp heeft gevraagd in verband met hun expertise in watermanagement. Ook de Arabische Emiraten en Turkije hebben snel geschakeld, volgens hem. Abdul stelt wel dat het erg lastig is voor andere landen en hulporganisaties om Libië te helpen. "Het land is de afgelopen 52 jaar weinig in contact geweest met het buitenland. Er zijn geen beleidsmakers er is geen overheid en er is ook geen centraal aanspreekpunt. Er zijn twee regeringen, dus mensen weten niet goed wie ze moeten benaderen. Dat zorgt voor veel ruis. Niemand is hierop voorbereid."

Libische cultuur

Abdul meent dat er in Libië veel flats zijn waar hele families wonen. Dit betekent ook dat gehele families tegelijk getroffen worden bij een natuurramp. "Je bent door een overstromingen niet een enkel neefje of nichtje kwijt, maar gelijk een hele familie. Er is geen familie ergens anders, het stopt daar. De rest van de wereld die niet diezelfde cultuur heeft, zal zich dat niet zo voor kunnen stellen, maar je verliest je hele familie dan gewoon in één klap."

Nieuwe epidemie

Naarmate de tijd verstrijkt wordt het steeds lastiger om levende mensen onder het puin vandaan te halen. "Er worden nu vooral heel veel dode mensen onder het puin vandaan gehaald", zegt Abdul. En dat is niet alleen heel verdrietig, maar het kan tot een nog groter probleem leiden, meent hij. "Er is veel stankoverlast door de hoeveelheid lijken in Libië. Mensen worden nu ook ziek door het drinken van vervuild water door de lijken. Ze vrezen dat er een nieuwe epidemie uit zal breken hierdoor, dus die nazorg is juist zo belangrijk nu om nog meer doden te voorkomen."

SOS Marokko en Libië

Op woensdag 20 september komt FunX in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië met de actiedag SOS Marokko en Libië. Om aandacht te vragen voor de situatie in deze landen staat FunX die dag tussen 06.00 en 23.00 uur volledig in het teken van het ophalen van geld voor verschillende goede doelen. Zowel on air als online biedt FunX de ruimte aan persoonlijke verhalen van luisteraars en artiesten en spreken FunX-dj's met lokale hulpverleners over wat slachtoffers in de rampgebieden nodig hebben om te kunnen overleven in de erbarmelijke omstandigheden.

Daarnaast is er tussen 20.00 en 21.00 uur een livestream op TikTok waar Ouassima in gesprek gaat met luisteraars en artiesten over de rampen in Marokko en Libië.

Wil jij doneren? Lees dan hier hoe je kunt helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie