FunX

Walid Benmbarek over hulp aan Marokko: "Belangrijk om te focussen op basisbehoeften"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Walid Benmbarek over hulp aan Marokko: "Belangrijk om te focussen op basisbehoeften"

FunX zet zich vandaag de hele dag in om geld op te halen voor verschillende organisaties die zich inzetten voor de slachtoffers van het natuurgeweld in Marokko en Libië. Het nieuws over de rampen in de twee Noord-Afrikaanse landen komt bij velen keihard binnen. Ook bij Walid Benmbarek, die zelf Marokkaanse roots heeft. De acteur schoof vanochtend aan bij Fernando in de ochtendshow en vertelde hoe hij het nieuws over het natuurgeweld oppakte.

"Er komt zoveel op je af"

Walid Benmbarek vertelt dat hij zeer aangedaan was toen hij het nieuws over de aardbeving in Marokko hoorde. Ondanks dat er zoveel door de 41-jarige acteur heen ging, besloot hij meteen te checken hoe hij kon helpen. "Het eerste waar je aan denkt is: ik ga gelijk familieleden bellen of appen om te kijken of alles nog goed gaat. Tegelijkertijd kom je ook in een soort actiemodus. Je gaat gelijk kijken wat de mogelijkheden zijn om te helpen. Er komt in één keer zoveel op je af, dus het zijn heel veel emoties bij elkaar."

Basisbehoeften

Benmbarek heeft ook vrienden die momenteel in Marokko zijn om hulp te bieden. De verhalen die hij van hen te horen krijgt zijn op zijn zachtst gezegd schrijnend. "Ik hoor vooral dat het echt heel heftig is daar. Er is veel kapot en veel mensen zijn hun huizen kwijt. Er zijn heel veel plekken die slecht bereikbaar zijn en vooral de mensen op die plekken missen basisbehoeften. Zo is er een tekort aan slaapplekken en voeding. Het is daarom belangrijk om snel te schakelen."

Hoewel het de acteur goed doet dat zoveel mensen de slachtoffers in Marokko te hulp willen schieten, zegt hij dat het wel van belang is dat mensen goed nadenken over wat er echt nodig is in het rampgebied. "Wat je ziet is dat iedereen nu allerlei spullen wil doneren aan de slachtoffers, wat heel goed is. Maar je moet ook kijken naar wat er echt noodzakelijk is. Je zag het ook na de ramp in Turkije: iedereen wil zoveel geven, maar het gaat er vooral om dat je kijkt naar wat de basisbehoeften zijn en daar de focus op leggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het gaat om mensen"

Niet alleen de ramp in Marokko houdt Benmbarek in zijn greep, maar ook de overstromingen in Libië. Naar eigen zeggen had het nieuws over de overstromingen in Libië net zo'n grote impact als de ramp in Marokko. "Het maakt voor mij niet uit of het Marokkanen, Libiërs, Fransen of Turken zijn. Het gaat om mensen die leed hebben en die moeten allemaal op dezelfde manier geholpen worden. Als je goed gaat kijken naar de ernst van de situatie dan is het misschien nog wel erger in Libië dan in Marokko. Het gaat om duizenden mensen die vermist zijn en duizenden mensen die al overleden zijn. Libië is dan ook een land dat heel veel hulp nodig heeft op dit moment."

SOS Marokko en Libië

Op woensdag 20 september komt FunX in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië met de actiedag SOS Marokko en Libië. Om aandacht te vragen voor de situatie in deze landen staat FunX die dag tussen 06.00 en 23.00 uur volledig in het teken van het ophalen van geld voor verschillende goede doelen. Zowel on air als online biedt FunX de ruimte aan persoonlijke verhalen van luisteraars en artiesten en spreken FunX-dj's met lokale hulpverleners over wat slachtoffers in de rampgebieden nodig hebben om te kunnen overleven in de erbarmelijke omstandigheden.

Daarnaast is er tussen 20.00 en 21.00 uur een livestream op TikTok waar Ouassima in gesprek gaat met luisteraars en artiesten over de rampen in Marokko en Libië.

Wil jij doneren? Lees dan hier hoe je kunt helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie