Up 2 Date

Actie tegen misbruik Marokkaanse meisjes in aardbevingsgebied

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Actie tegen misbruik Marokkaanse meisjes in aardbevingsgebied

Na de verwoestende aardbeving in Marokko groeit de bezorgdheid over de veiligheid van Marokkaanse meisjes in het gebied. Deze zorg komt voort uit de angst dat meisjes slachtoffer kunnen worden van ontvoering, mensenhandel en seksueel misbruik. De autoriteiten hebben daarom een telefoonnummer gelanceerd om klachten te melden.

Verontrustende berichten

Na de aardbeving in Marokko deden alarmerende berichten de ronde op sociale media. Op Facebook werden mannen aangemoedigd om de slachtoffers van de aardbeving te trouwen, zogenaamd als een 'nobele daad' om hen 'te redden van hun tragedie'. Er circuleerde zelfs een video (die nu is verwijderd) waarin een man foto's maakte van minderjarige meisjes en hen vroeg of ze goed waren in huishoudelijk werk. Sommige mannen zagen dit als een kans om te trouwen met 'kwetsbare plattelandsmeisjes'. Halima Begum van de vrouwenrechtenorganisatie ActionAid zei hierover tegen RTL nieuws: ''De situatie is schrijnend. Families en kinderen slapen buiten en vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar.''

Enkele dagen geleden heeft de politie in de oostelijke stad Errachida een 20-jarige student gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij op sociale media informatie heeft verspreid die de seksuele mishandeling van meisjes in het getroffen gebied aanmoedigde. Marokkaanse media melden dat er ook onderzoeken lopen naar andere mannen die proberen kinderen uit te buiten.

Telefoonnummer

Om te zorgen dat kinderen in gevaarlijke gebieden veilig blijven, hebben hulporganisaties een beroep gedaan op de autoriteiten om de meisjes te beschermen tegen mensenhandel en uitbuiting. Het Nationaal Comité ter Bestrijding van Mensenhandel in Marokko heeft een speciaal telefoonnummer gemaakt: +212 0800004747. Dit telefoonnummer is bedoeld voor het melden van verdachte situaties met betrekking tot mensenhandel of bedreiging van minderjarigen.

Kwetsbare gezinnen

De autoriteiten vragen de mensen in het gebied om alert te zijn en te helpen de kinderen die gevaar lopen te beschermen. Ze werken samen met organisaties zoals Unicef. Unicef vertelt dat de hulpverleners in het gebied zijn getraind om kinderen in nood te herkennen. Er zijn onder meer verwijzingssystemen opgezet naar hulpverlening en naar het terugvinden van familie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de leefomstandigheden van meisjes en vrouwen in het getroffen gebied. Hierbij wordt gelet op de hoeveelheid eten en drinken en bijvoorbeeld of ze in privacy kunnen douchen. De gezinnen die het meest kwetsbaar zijn, krijgen financiële steun om te voorkomen dat kinderen worden uitgebuit, bijvoorbeeld door kinderarbeid.

Ster advertentie
Ster advertentie