Up 2 Date

Meisjes worden in aardbevingsgebied Marokko gelokt voor betere toekomst

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meisjes worden in aardbevingsgebied Marokko gelokt voor betere toekomst

De Marokkaanse overheid maakt zich zorgen over de veiligheid van kinderen en vrouwen in het aardbevingsgebied. Op sociale media gaan er beelden rond waarin slachtoffers seksueel geïntimeerd worden. In de schokkende beelden zie je hoe ze worden aangerand of overgehaald worden om met onbekende mannen mee te gaan.

Onveilig voor meisjes

Op het Instagram account van 7achak.maroc was er een filmpje gepubliceerd die laat zien hoe een man een jonger meisje lastig valt. "Wat een mooie meid ben je, wil je met me mee naar Casablanca? Ik zal met je trouwen”, zegt de man tegen het meisje. De video is inmiddels verwijderd, maar blijft aangehaald worden door activisten. Volgens de Marokkaanse media zijn er nog meer van dit soort voorbeelden. Zo zijn er verschillende berichten gedeeld waarin mannen opgeroepen worden om naar het rampgebied te reizen en de meisjes in bescherming te nemen door met ze te trouwen.

De vrouwenorganisatie Kif Mama Kif Baba vraagt de overheid om in actie te komen. Het platform vreest voor de ontvoering en aanranding van kinderen. “Het zijn duivels die de kwetsbaarheid van kinderen die getroffen zijn door een aardbeving misbruiken voor hun eigen ontspoorde, ziekelijke en seksuele neigingen", schrijft de organisatie in een verklaring.

Maatregelen

De overheid heeft gister een noodnummer gelanceerd en zal met maatregelen komen om weeskinderen in het gebied te beschermen. Ook koning Mohammed VI kondigde aan dat de weeskinderen in het rampgebied onder de bescherming van de natie vallen. De aankondiging verwijst naar een wetsartikel waarin gesproken wordt over morele bescherming en materiële hulp.

Verder heeft de nationale commissie ter bescherming van mensenhandel in een verklaring gezegd dat er meerdere beelden zijn geverifieerd. Volgens de Marokkaanse politie heeft dit ertoe geleid dat een verdachte die wilde reizen naar het aardbevingsgebied om slachtoffers te misbruiken, is opgepakt.

Kwetsbaar

Na de aardbeving, die vorige week plaatsvond, zijn er bijna 3000 mensen overleden. Volgens Unicef zijn er 100.000 kinderen getroffen. Deze kinderen zijn gewond geraakt, hebben hun huis of familie verloren of zijn om het leven gekomen. Door de onveilige situatie zijn de kinderen enorm kwetsbaar. Er zijn verder nog geen meldingen van ontvoerde kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie