FunX

Fatima vloog direct terug naar Marokko na de aardbeving: "Wachten niet op hulp van overheid"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Fatima vloog direct terug naar Marokko na de aardbeving: "Wachten niet op hulp van overheid"

Het is inmiddels bijna twee weken geleden dat Marokko getroffen werd door een zware aardbeving. Sindsdien zijn er verschillende goede doelen op touw gezet om getroffenen te helpen. Sommige mensen besluiten echter ook zelf naar het rampgebied te gaan om hulp te bieden, zo ook Fatima. Zij kwam net terug uit Marokko toen ze te horen kreeg dat het gebied rond het Atlasgebergte was getroffen door een aardbeving. Ze besloot direct actie te ondernemen en vloog meteen terug naar Marokko. In Start met Fernando vertelt ze hoe de situatie daar nu is.

"Het huis beweegt"

Fatima werd kort na terugkomst uit Marokko gebeld door haar dochter, die op het moment van de aardbeving nog in Marokko was. Onderweg naar huis vanuit Duitsland kreeg Fatima te horen dat de ramp zich voltrok in een gebied waar ze veel familieleden heeft wonen. "Mijn dochter belde me om 00:15 uur Nederlandse tijd en zei: 'Mama, het huis beweegt.' Ik dacht toen: hè, hoe komt dat? Ik hing op en belde gelijk mijn man. Die zei dat hij op dat moment buiten was om de buren te helpen. Mijn vader, dochter en zus gingen vervolgens naar buiten en op de achtergrond hoorde ik een hoop geschreeuw. Daarna belde ik mijn moeder die óók tegen me zei dat haar huis bewoog. Ik adviseerde haar om direct naar buiten te gaan." Fatima twijfelde geen moment en besloot direct terug te keren naar Marokko om haar familie te steunen.

"Niet wachten op hulp"

Eenmaal aangekomen in het gebied rond het Atlasgebergte wist Fatima niet wat ze zag. Het rampgebied is compleet verwoest en er is een enorm tekort aan basisvoorzieningen vanwege de slechte bereikbaarheid van het gebied. Desondanks kwam ze meteen in actie en besloot ze gezinnen in nood te helpen. "We begonnen gelijk te bewegen. We wachten niet op hulp van de overheid. Toen ik terug was in Marokko ben ik gelijk met mijn broers gaan zitten om te kijken hoe we konden helpen. We hadden meteen voedselpakketten gemaakt om uit te delen in het rampgebied."

'Vier kinderen verloren"

Tijdens het bieden van noodhulp kreeg Fatima ook het een en ander te horen over de ervaringen van slachtoffers. Volgens haar is het leed van slachtoffers onbeschrijflijk groot. "Zoveel mensen hebben alles verloren. Er was een vrouw die maar liefst vier kinderen had verloren. Toen ik bij haar was zei ze: 'Wat doe ik hier nog? Ik wil zelf ook dood.' Een andere vrouw is haar schoonmoeder, echtgenoot en dochter verloren. Het is onbeschrijflijk. Er zijn duizenden mensen hier die hetzelfde hebben meegemaakt en we leven ontzettend met ze mee."

Winter staat voor de deur

Hoewel veel goede doelen gericht zijn op het bieden van basisbehoeften, zegt Fatima dat het ook belangrijk is om te denken aan de nabije toekomst. De winter zit er namelijk aan te komen en in het Atlasgebergte kan het erg koud worden. "Mensen hebben alvast warme kleding, schoenen, jassen, dekens en tenten nodig. Gelukkig helpt de koninklijke familie in Marokko ook mee en geven ze slachtoffers een bedrag die ze kunnen gebruiken om in hun levensbehoeften te voorzien."

SOS Marokko en Libië

Op woensdag 20 september komt FunX in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië met de actiedag SOS Marokko en Libië. Om aandacht te vragen voor de situatie in deze landen staat FunX die dag tussen 06.00 en 23.00 uur volledig in het teken van het ophalen van geld voor verschillende goede doelen. Zowel on air als online biedt FunX de ruimte aan persoonlijke verhalen van luisteraars en artiesten en spreken FunX-dj's met lokale hulpverleners over wat slachtoffers in de rampgebieden nodig hebben om te kunnen overleven in de erbarmelijke omstandigheden.

Daarnaast is er tussen 20.00 en 21.00 uur een livestream op TikTok waar Ouassima in gesprek gaat met luisteraars en artiesten over de rampen in Marokko en Libië.

Wil jij doneren? Lees dan hier hoe je kunt helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie