FunX

Timo ging undercover bij TikTok: "Je moet 150 filmpjes per uur beoordelen"

foto: YouTube: RTL Nieuws
  1. Newschevron right
  2. Timo ging undercover bij TikTok: "Je moet 150 filmpjes per uur beoordelen"

Op TikTok worden elke dag ontelbaar veel video's geüpload. Hoe kan je als bedrijf dan controleren of die allemaal wel aan de regels voldoen? RTL-journalist Timo Nijssen zocht dat uit door undercover te gaan als moderator. Hoe dat ging en wat hij op die manier ontdekte, vertelt hij aan Sander.

Moderator

Timo vertelt dat hij zelf werd benaderd door iemand van TikTok. "Ik kreeg een berichtje op LinkedIn van: 'We hebben vacatures in Amsterdam, wil je bij ons komen werken?' Ik heb op m'n profiel staan dat ik journalist ben, dus dat vond ik opmerkelijk."

Nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen bij zo'n groot social media-bedrijf aan toegaat, besloot Timo gewoon te solliciteren. Vervolgens ging hij aan de slag als moderator, net als zo'n 10.000 andere mensen wereldwijd. Zijn werkzaamheden? Honderden filmpjes per dag bekijken om te bepalen of die voldoen aan de regels uit het dikke TikTok-handboek.

14,4 seconden per filmpje

Het werk deed Timo vanuit huis. "Je zit de hele dag achter een scherm en daar komen dan constant filmpjes voorbij. Dan moet je die bekijken en snel in je hoofd nagaan: welke van de ongeveer 150 regels wordt hier misschien verbroken? Dat moet je aanklikken en dan weer door naar het volgende filmpje."

Dat alles moet op een behoorlijk tempo. TikTok verwacht namelijk dat je als moderator 1100 filmpjes per dag beoordeelt, wat neerkomt op 150 per uur. Daardoor moest Timo binnen 14,4 seconden bepalen of er iets misgaat in een filmpje en ook wat er dan precies fout is. "In die tijd moet je het filmpje ook nog bekijken. Nu zijn TikTok-filmpjes vaak best wel kort, maar ik had ook weleens filmpjes die tien minuten duren. Dan gaat je gemiddelde wel flink achteruit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfdoding

Het grootste deel van de video's die Timo voorbij zag komen, waren luchtig en bevatte bijvoorbeeld dansjes, maar er worden ook minder vrolijke beelden gedeeld op het platform. Filmpjes over zelfdoding bijvoorbeeld, waarvan TikTok aangeeft dat die verwijderd worden.

"Maar ook daar heb je maar 14,4 seconden voor", vertelt Timo. "In die tijd moet je kunnen zien dat de gebruiker een intentie heeft om daadwerkelijk iets te doen." Dat blijkt in de praktijk nogal lastig, omdat de context rondom de persoon en het filmpje ontbreekt en de toon vaak 'grappig' is. "Dus daardoor blijven er toch best veel filmpjes op staan van gebruikers die zeggen dat ze er een eind aan willen maken."

Fake news

Een ander probleem op TikTok is de verspreiding van nepnieuws. Ook dat blijkt als moderator lastig tegen te houden. "Daarvoor was er een lijst met zestien voorbeelden van hele bekende dingen", geeft Timo aan. "Bijvoorbeeld dat er in coronavaccins chips zitten die door 5G-masten worden aangestuurd. Maar als het dus niet op die lijst staat, kun je het ook niet zelf checken, want je hebt maar 14 seconden, dus dan gaat het er gewoon doorheen."

Eentonig

De conclusie? Het werk als TikTok-moderator is saai, eentonig en eenzaam. "Het is vrij vermoeiend, want er komt letterlijk geen einde aan." Verder glippen er veel ongepaste video's doorheen die toch online komen, omdat er te weinig tijd is om ze goed te beoordelen. Gelukkig kreeg Timo geen ernstige beelden te zien van bijvoorbeeld bloederige situaties. Die worden namelijk al tegengehouden door de software van TikTok. Het vervelendst waren vooral dezelfde irritante liedjes die keer op keer terugkomen. "Zoals 'I Like Em Chunky', de soundtrack van 'Madagascar 2'. Die kan ik niet meer aanhoren."

Het hele verslag van Timo's undercoveractie kun je hier teruglezen.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie