FunX

Amira en Dounia kenden elkaar niet, maar zetten zich nu samen in voor Marokko en Libië

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Amira en Dounia kenden elkaar niet, maar zetten zich nu samen in voor Marokko en Libië

Amira en Dounia schoven vandaag aan bij FunX' Tannaz om te vertellen over hun families in Libië en Marokko. Hoewel ze elkaar voorafgaand aan de natuurrampen in de Noord-Afrikaanse landen nog niet kenden, hebben ze de handen ineengeslagen om beide landen hulp te bieden. Dounia heeft een eigen organisatie opgericht: Stichtingma.nl en Amira draagt haar steentje bij als vrijwilligers bij deze organisatie.

Marokko

Dounia komt uit Limburg en heeft Marokkaanse roots. Ze vertelt aan Tannaz dat ze in oktober naar Marokko wil vliegen om hier samen met een aantal vrijwilligers, onder wie Amira, de dorpen rondom Agadir te voorzien van onder meer winterkleding. "We kijken vooral wat de mensen nodig hebben, dus dekens of voedsel. Vanuit daar kijken we of we ook nog naar het noorden gaan, dus meer in de richting van Marrakech", zegt ze. Dounia stelt dat er gelukkig al wel veel hulp is in Marokko, maar dat nog lang niet alle dorpen bereikbaar zijn voor hulp, vanwege de schade die de natuurramp aanbracht. "We hopen dat die dorpen volgende maand bereikbaar zijn, zodat we daar ook hulp kunnen bieden." Volgens Dounia is het vooral belangrijk dat er een continue levering van benodigdheden is. "Sommige dorpen worden maar één keer geholpen en mensen komen er daarna nooit meer terug. Om deze reden ga ik ook later in het jaar om hun voorden aan te vullen", stelt Dounia.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Libië

Amira is half Libanees en heeft familie die woonachtig is in het rampgebied in Libië. Vergeleken met Marokko is Libië een stuk moeilijker te bereiken, wat hulp bieden ook lastig maakt. "Je moet eerst een visum aanvragen, wat zo'n anderhalve maand duurt. Daarnaast moet je via andere landen, zoals Tunesië, reizen en dat is ook vrij duur. Het is niet zo flexibel zoals bijvoorbeeld Marokko en het is nu natuurlijk ook heel onveilig in Libië", stelt Amira. Ondanks het feit dat ze niet naar Libië kan reizen, gaat Amira wel naar Marokko met Dounia om daar hulp te bieden aan de slachtoffers. "Ik ben sowieso Alhamdoelillah heel dankbaar dat wij hier wel naartoe kunnen gaan en dat daar wel gewoon hulp is. Daarbij proberen we ons nu op andere manieren in te zetten om Libië te helpen", zegt ze.

Amira heeft wel contactpersonen die naar Libië kunnen gaan, maar het doet Amira pijn dat ze zelf niet kan gaan. "We hebben contact met onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en België. Daarnaast hebben we ook contact gelegd met hulporganisaties die al actief zijn in Libië. We willen nu gewoon zo veel mogelijk geld inzamelen, zodat er lokaal dingen gekocht kunnen worden die de mensen het hardst nodig hebben. Ze vragen nu voornamelijk om lijkenzakken", aldus Amira.

SOS Marokko en Libië

Op woensdag 20 september komt FunX in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië met de actiedag SOS Marokko en Libië. Om aandacht te vragen voor de situatie in deze landen staat FunX die dag tussen 06.00 en 23.00 uur volledig in het teken van het ophalen van geld voor verschillende goede doelen. Zowel on air als online biedt FunX de ruimte aan persoonlijke verhalen van luisteraars en artiesten en spreken FunX-dj's met lokale hulpverleners over wat slachtoffers in de rampgebieden nodig hebben om te kunnen overleven in de erbarmelijke omstandigheden.

Daarnaast is er tussen 20.00 en 21.00 uur een livestream op TikTok waar Ouassima in gesprek gaat met luisteraars en artiesten over de rampen in Marokko en Libië.

Wil jij doneren? Lees dan hier hoe je kunt helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie