FunX

Ishani (26) werd chronisch ziek na auto-ongeluk: "Ik dacht dat het goed zou komen"

foto: Privé eigendom
  1. Newschevron right
  2. Ishani (26) werd chronisch ziek na auto-ongeluk: "Ik dacht dat het goed zou komen"

De 21-jarige Ishani was in de bloei van haar leven toen ze als bijrijder betrokken raakte bij een auto-ongeluk. De reden van het ongeluk: de automobilist achter hen zat op diens telefoon. De auto waar Ishani (26) in zat werd geraakt en daarmee veranderde haar leven voor altijd. Door het ongeluk is ze namelijk chronisch ziek geworden en hoewel dat veel negatieve dingen met zich heeft gebracht, is ze ook een stuk dichterbij zichzelf gekomen.

Auto-ongeluk

In 2018 zat de toen nog 21-jarige Ishani samen met haar vriendin in de auto toen zij stilstonden bij een rood stoplicht. De automobilist achter hen raakte afgeleid door diens telefoon en veroorzaakte een kettingbotsing. Hoewel Ishani zich kort na het ongeluk nog prima voelde, werd ze al snel naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze op bepaalde plekken in haar nek pijn had. Er bleek lichamelijk toch iets mis te zijn. "Uit de MRI-scan werd duidelijk dat ik een breuk in mijn nekwervel had." Ze moest daarom een half jaar lang een speciale nekband dragen. "Ik vond het wel prima, omdat ik dacht dat ik na die tijd vast wel weer de oude zou zijn. Ik was jong, dus het helingsproces zou vast niet lang duren."

Toch bleek het herstellen hiervan een stuk zwaarder te zijn dat ze had gedacht. "Ik kon echt helemaal niets. Zo kon ik niet alleen naar het toilet en moest iemand anders mijn haar met een emmer voor mij wassen." Dit zorgde er ook voor dat ze een pauze van haar werk moest nemen. Ishani had daar veel moeite mee, omdat ze juist aan het begin van haar carrière stond. "Ik werkte op dat moment in het speciale onderwijs en was net de ladder op aan het klimmen. Naast mijn werk deed ik ook nog een extra studie. Dit moest ik alleen allemaal stoppen, omdat ik het niet meer aankon."

foto: Privé eigendom

Ishani en de nekband die ze moest dragen.

Werken

Ishani's gehele leven stond dus op pauze, maar daar had niet iedereen begrip voor. Na een paar maanden startte ze haar re-integratie traject, waardoor ze weer enkele dagen ging werken. Dit bleek alleen een stuk zwaarder te zijn dan ze had gedacht. "Ik heb anderhalf jaar geprobeerd om te werken, maar ik moest mij steeds vaker ziekmelden omdat ik heel veel lichamelijke klachten had. Daardoor kwam ik ook terecht in conflicten met collega's, omdat ze voor mij moesten invallen. Ik kreeg dan te horen dat ik het allemaal wel wat beter had kunnen regelen, terwijl ik aan de morfine zat en ziek in mijn bed lag."

Nadat Ishani's nekband af mocht en haar nekwervel was geheeld, was ze namelijk nog steeds niet de oude. Het was voor haar en de artsen alleen niet duidelijk waar ze precies last van had. "Ik begreep zelf niet wat er met mijn lichaam gebeurde, dus kon het ook niet aan anderen uitleggen." Het enige wat ze wel wist, was dat ze een nekbreuk had gehad en te maken had met een whiplash. "Dit maakte het ook lastig in de communicatie met mijn collega's. Er werd namelijk anders gekeken naar collega's die vijftig jaar oud waren en hartproblemen hadden of bijvoorbeeld een ski-ongeluk hadden gehad. Bij mij was het zo dat ik jong was en er niet ziek uitzag. 'Wat zeur je nou? Ik heb ook wel eens pijn', kreeg ik te horen."

Quote

"Al mijn doelen vielen ineens weg."

Diagnose

De nare werksituatie en de constante pijn die ze voelde, zorgden er uiteindelijk voor dat ze stopte bij haar baan. "Ik probeerde nog ergens anders minder uren te werken, maar ook dat kon ik niet aan. Ik zat te huilen tijdens mijn pauzes omdat ik zo'n pijn in mijn lichaam had en merkte dat ik overspannen aan het raken was." Ishani is toen hulp gaan zoeken en kwam in contact met een psycholoog. "Ik kreeg te horen dat ik echt moest stoppen met werken, omdat ik anders in een nog grotere burn-out terecht zou komen. In deze periode werd ik ook eindelijk gediagnosticeerd. Er was een vorm van reuma aangewakkerd in mijn pezen en spieren doordat mijn lichaam een traumatische ervaring had gehad. Deze diagnose betekende dat ik chronisch ziek ben."

Met deze diagnose werd het voor Ishani ook duidelijk dat ze nooit meer terug kon keren naar haar oude leventje. "Ik dacht dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen, dus het was heel moeilijk om dit te accepteren. Voor het ongeluk had ik namelijk een heel druk leventje en deed ik aan kickboksen, dansen en modellenwerk. Ik ging uit met mijn vriendinnen en werkte hard aan mijn carrière. Al mijn doelen vielen ineens weg." Ook kreeg ze te maken met een enorm gewichtstoename waar ze het zelf erg moeilijk mee had. "Voor mijn ongeluk woog ik 55 kilo, maar door alle medicijnen groeide dat uit tot 85 kilo. Ik kreeg heel veel reacties daarop en vond het zelf ook moeilijk, omdat ik mezelf niet meer herkende in de spiegel. Uiteindelijk is het mij vorig jaar gelukt om zo'n 24 kilo af te vallen."

Quote

Het ongeluk heeft mij heel veel nare dingen gebracht, maar ik denk dat ik er uiteindelijk ook een beter mens van ben geworden."

Hoe gaat het nu met Ishani?

Het is nu zo'n vijf jaar geleden dat Ishani het auto-ongeluk meemaakte dat haar tekende voor de rest van haar leven. Ze leeft nog steeds in constante pijn en is sindsdien niet teruggekeerd naar de werkvloer. "Ik mis mijn werk nog elke dag. Als 26-jarige is het heel gek om niet te werken, terwijl iedereen dat om jou heen wel doet." Daarnaast is ze ook een groot deel van haar sociale netwerk verloren door haar chronische ziekte. "Uiteindelijk kreeg ik geen uitnodigingen meer van mijn voormalige vriendinnen, omdat ik zo vaak nee moest zeggen. Ik begrijp het ook wel en neem het niemand kwalijk. Zij leefden namelijk een heel ander leven dan dat ik na mijn ongeluk kon doen. Mijn echte vrienden zijn gelukkig wel gebleven, maar die kan ik nu wel op één hand tellen. Ook heb ik ontzettend veel steun aan mijn man gehad die er al die tijd voor mij is geweest. Hij is na het ongeluk bij mij ingetrokken en heeft mij met alles geholpen. Ik ben heel erg dankbaar voor alles wat hij nog steeds voor mij doet."

Hoewel ze nog altijd moeite heeft met het accepteren van de manier waarop het ongeluk is gebeurd, heeft deze ervaring haar ook mooie inzichten gebracht. "Ik ben verplicht uit mijn drukke leven gehaald, maar daardoor heb ik wel meer kunnen groeien in mijn karakter. Als jong persoon denk je dat je alle tijd van de wereld hebt en neem je ook heel veel dingen voor lief. Ik sta nu vaker stil bij de kleine dingen , omdat deze juist leiden naar de grotere dingen." Volgens Ishani is ze dan ook goed op weg om de vrouw te worden die zij uiteindelijk wil zijn. "Het ongeluk heeft mij heel veel nare dingen gebracht, maar ik denk dat ik er uiteindelijk ook een beter mens van ben geworden."

Ster advertentie
Ster advertentie