Games & gadgets

'PlayStation 5 Pro verschijnt eind 2024, wordt drie keer krachtiger dan normale PS5'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'PlayStation 5 Pro verschijnt eind 2024, wordt drie keer krachtiger dan normale PS5'

De geruchten over een PlayStation 5 Pro worden steeds hardnekkiger. Naar verluidt moet een geüpgradede PS5 eind 2024 in de winkels liggen. Daarnaast zou de aankomende console drie keer krachtiger worden dan de huidige PlayStation 5.

Geruchten

De nieuwste geruchten over de PlayStation 5 Pro werden de wereld in geholpen door YouTuber Moore's Law is Dead. Velen trokken de beweringen van de YouTuber echter in twijfel, omdat zijn informatie in het verleden niet altijd bleek te kloppen. Niet veel later liet de doorgaans betrouwbare gamejournalist Tom Henderson van Insider Gaming weten dat hij dezelfde geruchten heeft gehoord.

Meer rekenkracht

Zowel Moore's Law is Dead als Henderson claimen dat de aankomende PlayStation 5 Pro 33,5 teraflops aan rekenkracht heeft. Dat is drie keer zoveel als 10,28 teraflops van de huidige PlayStation 5. Door het hogere aantal teraflops kan de vernieuwde console sneller mooiere beelden op het scherm toveren. Daarnaast betekent dit ook dat de Pro-variant beter om kan gaan met raytracing. Deze techniek zorgt voor realistischere lichteffecten in games. Daarnaast zou de PS5 Pro ook games in een 8K-resolutie moeten kunnen draaien. Ook zou de console beelden met een 4K-resolutie in een hogere framerate moeten kunnen tonen. Nu is het in veel games nog zo dat spelers moeten kiezen tussen een graphics modus of een perfomance modus. Eerstgenoemde legt de nadruk op mooiere beelden, terwijl laatstgenoemde de focus legt op vloeiende beelden ten koste van een hogere resolutie. Wellicht hoeven gamers op de PS5 Pro daar geen keuze meer over te maken.

Release rond de feestdagen

Henderson schrijft verder dat de PlayStation 5 Pro rond de feestdagen in de winkels moet liggen. De releasedatum kan echter nog veranderen volgens hem, omdat Sony dit jaar geen grote games op de planning heeft staan. Meestal willen consolefabrikanten bij een gloednieuwe console ook één of meerdere games uitbrengen die de kracht van de nieuwe console moet laten zien.

Dalende verkoop

Geruchten over een PlayStation 5 Pro doen al ruim een jaar de ronde. Vorige maand meldde analist George Jijashvili aan CNBC dat Sony verwacht dat de verkoop van de huidige Playstation 5 zal afnemen. De console die in 2020 op de markt kwam, zal volgens de berekeningen minder goed verkopen vanaf april 2024. Met de verkoop van de Playstation 5 Pro wil Sony anticiperen op de dalende verkoopcijfers van de huidige PS5.

Ster advertentie
Ster advertentie