Games & gadgets

Deze verbeteringen kun je verwachten in 'GTA 5' op Xbox Series X en PS5

  1. Newschevron right
  2. Deze verbeteringen kun je verwachten in 'GTA 5' op Xbox Series X en PS5

Het is inmiddels acht jaar geleden dat GTA 5 het levenslicht zag. Sindsdien is de populariteit van de game allerminst afgenomen. Sterker nog, GTA Online werd in 2021 meer gespeeld dan in voorgaande jaren. Het is dan ook niet geheel verrassend dat er op 15 maart wederom een verbeterde versie van GTA 5 verschijnt op de PlayStation 5 en Xbox Series X/S. Als je dit leest, ben je hoogstwaarschijnlijk heel benieuwd naar de verschillen tussen GTA 5 op de huidige consolegeneratie ten opzichte van de vorige generatie. In dit artikel licht FunX de voornaamste verbeteringen in de nieuwe versie van GTA 5 voor je uit.

Hogere resolutie

De verbetering die het meest voor de hand ligt en meteen in het oog springt van de speler is natuurlijk het grafische aspect van de game. In tegenstelling tot de vorige consolegeneratie kun je op de PS5 en Xbox Series X/S genieten van de game in een hogere resolutie en een hoger aantal frames per seconde (fps). Daar heeft ontwikkelaar Rockstar Games drie nieuwe graphicsmodi voor in het leven geroepen. Zo is er een Fidelity Mode waarmee je de game in 4K en 30 fps speelt. Ook ondersteunt deze modus raytracing, waardoor lichteffecten, schaduwen en reflecties er wat realistischer uitzien dan voorheen.

Verkies je vloeiendere beelden boven een hogere resolutie? Dan biedt de Performance Mode uitkomst, maar moet je het op de Xbox Series S helaas doen met een Full HD-resolutie. Op de PlayStation 5 en Xbox Series X wordt de game opgeschaald naar 4k zonder andere grafische voordelen zoals raytracing. Ten slotte is er ook nog de Performance RT Mode voor spelers die het beste van de twee eerstgenoemde modi willen. In deze modus speel je de game in 60 fps en wordt de resolutie opgeschaald naar 4k mét behoud van raytracing. Los daarvan zijn er nog verschillende hdr-opties waar spelers uit kunnen kiezen. Deze zorgen ervoor dat het beeld niet alleen realistischer, maar ook kleurrijker oogt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kortere laadtijden

Als er één ding is waar vrijwel alle gamers een enorme hekel aan hebben dan zijn het wel lange laadtijden. Gezien de omvang van de open wereld van GTA kan het soms ontzettend lang duren voordat je voorbij het eerste laadscherm komt. Dat is volgens Rockstar in de nieuwe versie van het spel gelukkig verleden tijd. Aangezien de nieuwe consoles van Sony en Microsoft gebruikmaken van Solid State Drives (SSD) in plaats van Hard Disk Drives (HDD) worden assets sneller ingeladen, waardoor je binnen no time weer rondrijdt in je favoriete bolide in Los Santos.

Meeslepende audio

Naast vernieuwde graphics en kortere laadtijden, maakt GTA 5 ook gebruik van de unieke mogelijkheden van de nieuwe consoles. Zo maakt de game gebruik van 3D-audio op de PlayStation 5 en Spatial Sound op de Xbox Series X/S, waardoor je nog nauwkeuriger hoort uit welke richting het geluid komt.

GTA Online wordt losgekoppeld

Een van de redenen waarom GTA 5 nog altijd een enorm succes is, is zonder meer GTA Online. Het online multiplayercomponent van het spel wordt ruim acht jaar na de release nog steeds ontzettend veel gespeeld en wordt nog regelmatig voorzien van uitbreidingen. Aangezien GTA Online een eigen leven is gaan leiden, heeft Rockstar Games besloten om de multiplayermodus als standalone-titel uit te brengen.

Dat betekent dat de tutorial van GTA Online op de schop gaat en er een nieuw hoofdmenu wordt geïntroduceerd, waarmee je sneller je favoriete gamemodes kunt opstarten. Daarnaast worden er nieuwe wagens en wagenupgrades toegevoegd, alsook een gloednieuwe Career Builder. Daarmee kunnen met name nieuwe spelers direct meekomen met andere spelers in GTA Online en hoeven ze zich niet langzaam omhoog te werken in het criminele circuit van Los Santos.

Data overzetten

Spelers die van plan zijn te upgraden naar de opgepoetste versie van GTA 5 hoeven overigens niet te vrezen dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen met de game. Het is namelijk vanaf nu mogelijk om al je gemaakte progressie in de Story Mode over te zetten naar je PS5 of Xbox Series S/X. Vanaf 15 maart is het ook mogelijk om hetzelfde te doen met je progressie in GTA Online.

Ster advertentie
Ster advertentie