Games & gadgets

'Rockstar Games wees voorstel voor 'GTA'-film met Eminem in hoofdrol af'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Rockstar Games wees voorstel voor 'GTA'-film met Eminem in hoofdrol af'

Eminem als hoofdrolspeler in een GTA-film? Voor zowel fans van Eminem en GTA klinkt dat wellicht als muziek in de oren, maar Rockstar Games-oprichters Sam en Dan Houser dachten daar blijkbaar anders over. De gebroeders Houser zouden namelijk een voorstel voor een GTA-film met de rapper in de hoofdrol hebben afgewezen. Dat claimt gameregisseur Kirk Ewing in de Bugzy Malone's Grandest Game-podcast van BBC.

"Ben je geïnteresseerd?"

Ewing, die goed bevriend is met Sam en Dan, vertelt in de podcastaflevering dat de Rockstar-oprichters na de zeer succesvolle release van GTA 3 nadachten over een film gebaseerd op hun populaire spelreeks. GTA 3 kwam in 2001 uit en was niet alleen de eerste 3D-game in de serie, maar ook de eerste kaskraker.

Ewing vertelt dat hij in die periode met Sam Houser in een hotel sprak over een mogelijke film in het GTA-universum. "Ik denk dat het idee op dat moment in zijn gedachten rondspookte", vertelt Ewing. Toevallig kreeg de gameregisseur een dag later een belletje van een filmproducent die een voorstel had voor een GTA-film. "Hij zei: 'Kirk, we hebben Eminem in de hoofdrol, Tony Scott regisseert de film en we betalen 5 miljoen dollar vooraf. Ben je geïnteresseerd?'"

"Niet geïnteresseerd"

In het jaar dat GTA 3 uitkwam, was Eminem razend populair en had hij zijn eerste hoofdrol te pakken in de semi-biografische film 8 Mile. Ewing was dan ook zeker geïnteresseerd en belde vol enthousiasme Sam Houser om het voorstel aan hem voor te leggen. "Ik belde Sam en zei: 'Luister, ze willen Eminem in een Grand Theft Auto-film en Tony Scott als regisseur.' En het enige wat hij zei was: 'Niet geïnteresseerd.' Sam en Dan realiseerden zich toen dat de franchise die ze in handen hadden vele malen groter was dan elke andere film uit die tijd."

Succesvol zonder verfilming

Dat Rockstar Games geen gameverfilming nodig had om de naamsbekendheid van GTA te vergroten, is duidelijk terug te zien in het succes van de games. Zo is GTA 5 momenteel het meest succesvolle entertainmentproduct aller tijden. Van de jongste telg in de GTA-reeks zijn sinds 2013 ruim 165 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Ster advertentie
Ster advertentie