OMG

Stel dat na duiktrip werd achtergelaten op zee eist 5 miljoen euro schadevergoeding

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Stel dat na duiktrip werd achtergelaten op zee eist 5 miljoen euro schadevergoeding

Een Amerikaans echtpaar dat tijdens hun huwelijksreis in Hawaï op open zee werd achtergelaten na een snorkeltrip eist 5 miljoen euro schadevergoeding. De kapitein vertrok zonder het echtpaar terug naar de kust. Het koppel moest zelf terugzwemmen en werd uitgeput en uitgedroogd gevonden door eilandbewoners. De twee hadden al ‘HELP’ en ‘SOS’ in het zand geschreven.

Huwelijksreis

De Amerikaanse Elizabeth Webster en haar man Alexander Burckle wilden voor hun huwelijksreis in september 2021 de verschillende eilanden van Hawaï ontdekken. Bij aankomst op het eiland Maui boekten de twee een excursie bij de bootreisorganisatie Sail Maui om ergens op volle zee te snorkelen. Het pasgetrouwde stel vertrok om 10.00 uur 's ochtends uit de haven van Lahaina met nog 42 andere deelnemers. Het snorkelen op volle zee was fantastisch, maar tegen het einde van de excursie werd het echtpaar toch een stuk negatiever verrast. De boot vertrok zonder hen terug naar het eiland, terwijl de twee nog in de zee lagen.

SOS

Het stel raakte bij het aanzicht van de wegvarende boot in paniek. De kapitein had hen namelijk op het hart gedrukt dat ze niet richting het vaste land mochten zwemmen, omdat het daar gevaarlijk zou zijn vanwege de golfslag en het ondiepe rif. Nadat de twee een tijd in het water hadden gedobberd en het duidelijk werd dat de boot niet terug kwam, besloten ze toch maar naar het dichtstbijzijnde strand te zwemmen. Het stel moest daarvoor zo'n 800 meter door de woeste golven zwemmen. Ondanks dat de twee vrij ervaren zwemmers zijn, kostte het ze toch meer dan een uur om zichzelf in veiligheid te brengen. Eenmaal op het strand aangekomen, stortte het stel uitgeput en uitgedroogd op de grond. Ze wisten nog net de woorden 'HELP' en 'SOS' in het zand te schrijven. Gelukkig werden de twee niet veel later gevonden door een eilandbewoner die ze hulp aanbood. Ze kregen water en een telefoon om contact op te nemen met de reisorganisatie.

Ongeorganiseerd

De reisorganisatie had in de drie uur dat de twee vermist waren niet gemerkt dat er iemand ontbrak. De bemanningsleden zouden aan boord drie keer koppen hebben geteld. De eerste twee keer werden maar 42 mensen geteld, maar de derde keer kwamen ze toch op 44 uit. Volgens aanwezige passagiers werd er echter niet gevraagd stil te blijven staan of zitten tijdens het telproces. "Het was gewoon te ongeorganiseerd. Iedereen bleef bewegen, dus er kon gemakkelijk iemand worden gemist", vertelde Jessica Hebert, die ook bij de excursie was, aan Hawaii News Now. Een passagier zou de bemanning er na de telling nog op hebben gewezen dat hij het stel verderop had zien snorkelen, maar volgens de crew was dat koppel "al terug".

5 miljoen euro

Uit een onderzoek van de kustwacht naar het incident blijkt dat er sprake is van ernstige nalatigheid van de kapitein. Het bedrijf zou intussen daarom de procedures hebben herzien om de passagiers te tellen. Daarnaast heeft het stel zelf ook een schadevergoeding van 5 miljoen euro geëist van de reisorganisatie, vanwege het geleden fysieke en emotionele leed.

Ster advertentie
Ster advertentie