OMG

Onschuldige Amerikaanse man vrijgelaten na onterechte gevangenisstraf van 33 jaar

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onschuldige Amerikaanse man vrijgelaten na onterechte gevangenisstraf van 33 jaar

Een man uit Californië heeft 33 jaar onterecht vastgezeten. De inmiddels 55-jarige Daniel Saldana werd in 1990 veroordeeld voor poging tot moord. Saldana blijkt nu echter onschuldig en is dan ook vrijgelaten uit de gevangenis, zo schrijft de LA Times.

Veroordeling

De veroordeling van Saldana was gebaseerd op het feit dat hij zou hebben geschoten op een auto met zes tieners die een voetbalwedstrijd van een middelbare school verlieten in Baldwin Park, ten oosten van Los Angeles. Hoewel twee van hen gewond raakten, overleefden ze het incident. De schutters hadden de tieners ten onrechte aangezien voor bendeleden.

Seldana was ten tijde van de schietpartij 22 jaar en werkte als bouwvakker. Na de schietpartij was hij al snel hoofdverdachte. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor zes pogingen tot moord en één keer schieten op een bezet voertuig. Saldana kreeg een gevangenisstraf van minstens 45 jaar tot levenslang opgelegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onschuldig

33 jaar later blijkt het dat Saldana nooit een geweer heeft afgevuurd. In 2017 legde een andere veroordeelde in de zaak al een verklaring af, waarin hij zei dat Saldana "op geen enkele manier" betrokken was bij het incident en dat hij zich nooit op de plaats van het schietincident heeft bevonden

Destijds werd deze ontlastende informatie echter niet gedeeld met Saldana, zijn advocaat of het kantoor van de regionale aanklager. Pas in februari van dit jaar, zes jaar na de informatie bekend werd, kwam het verslag van het verhoor uit 2017 alsnog in handen van de aanklager in de regio Los Angeles. Hierna werd al snel duidelijk werd dat Saldana inderdaad niets met de zaak te maken had.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

Saldana is dankbaar voor zijn vrijlating. "Het is vreselijk om elke dag op te staan en te weten dat je onschuldig bent, maar toch achter de tralies te zitten", aldus Saldana in Amerikaanse media. "Ik ben zo blij dat deze dag eindelijk is gekomen."

Regionaal aanklager George Gascón heeft zijn excuses aangeboden en benadrukt de ernst van dergelijke gerechtelijke dwalingen. "Het is niet alleen een tragedie om mensen te straffen voor misdaden die ze niet hebben begaan", verklaarde hij. "Telkens wanneer deze onrechtvaardigheid plaatsvindt, lopen de werkelijke verantwoordelijken nog steeds vrij rond om meer misdaden te plegen."

Ster advertentie
Ster advertentie