FunX Rotterdam

Man moet 40.000 euro bijstand terugbetalen vanwege financiële steun van ouders

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Man moet 40.000 euro bijstand terugbetalen vanwege financiële steun van ouders

Een man uit Rotterdam die jarenlang een bijstandsuitkering kreeg, moet ongeveer 40.000 euro terugbetalen aan de gemeente, zo meldt RTL Nieuws. De man zou financiële steun hebben gekregen van zijn ouders om biologische voeding te kopen volgens de gemeente Rotterdam.

Biologisch eten

De gemeente startte in 2017 een onderzoek naar de man, nadat er een melding gemaakt werd van de financiële steun die hij ontving van zijn ouders. In dat onderzoek kwam naar voren dat de man in 2011 1000 euro op zijn rekening gestort kreeg van zijn ouders. Ook bleek dat hij elke maand 300 euro contant kreeg. Volgens de man was de financiële steun van zijn ouders van belang om biologisch eten te kopen, wat duurder is dan gewone voeding.

Ook boete van 1200 euro

De gemeente Rotterdam vordert nu ongeveer 40.000 euro terug, omdat de man niet gemeld heeft dat hij financiële steun kreeg. Daarnaast krijgt hij ook nog een boete van 1200 euro vanwege het schenden van de inlichtingenplicht. De man heeft bezwaar gemaakt tegen de terugvordering, maar dat werd afgewezen. Ook stapte hij naar de rechter en naar de Centrale Raad van Beroep (CRvB), maar die stelden de gemeente in het gelijk. Volgens de CRvB valt voedsel onder de gebruikelijke uitgaven die met een bijstandsuitkering gedekt moeten kunnen worden.

Vaker voorgekomen

Het komt vaker voor dat bijstandsgerechtigden na jaren opeens een enorm bedrag terug moeten betalen. Zo moest een vrouw vorig jaar 7000 euro aan bijstand terugbetalen aan de gemeente, omdat haar moeder lange tijd boodschappen voor haar tijd. Daarop stapte de vrouw naar de rechter die haar gedeeltelijk gelijk gaf. Omdat er te weinig bewijs was dat haar moeder haar lang financieel heeft geholpen werd het bedrag verlaagd naar 2835,41 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie