Sport

"Het gaat stukken beter met Abdelhak Nouri", meldt broer tijdens AED-onthulling Rotterdam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. "Het gaat stukken beter met Abdelhak Nouri", meldt broer tijdens AED-onthulling Rotterdam

Gisteren vond de onthulling plaats van een nieuwe Nouri-AED in Rotterdam-Zuid. De AED werd geplaatst op initiatief van de Nouri Foundation. Deze stichting, opgezet door de familie van voormalig Ajax-speler Abdelhak Nouri, heeft als missie om 34 (verwijzend naar Nouri’s rugnummer) van deze Nouri-AED’s te plaatsen door heel Nederland. Abdelhak Nouri werd in 2017 tijdens een oefenwedstrijd getroffen door een hartstilstand. Tijdens de opening vertelde de oudere broer van Abdelhak Nouri dat het goed gaat met zijn broertje.

Nouri-AED

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dat is een apparaat waarmee het hartritme hersteld kan worden na een hartstilstand. In 2017 werd de 26-jarige Abdelhak Nouri getroffen door een hartstilstand. Met dat gedachtegoed wil de familie Nouri ervoor zorgen dat er 34 AED’s door het hele land bijkomen. De tweede AED werd gister geplaatst bij Speeltuinvereniging Hillesluis in Rotterdam-Zuid. Dit is de eerste openbare AED in het stadsdeel die dag en nacht beschikbaar is. Eerder werd er al een Nouri-AED geplaatst in Amsterdam-West.

Gezondheid boven rivaliteit

De Nouri-AED werd in Rotterdam onthuld door broer Abderrahim Nouri en vader Mohammed Nouri. Abderrahim gaf voor de camera aan dat hem vaak gevraagd werd of wel het handig zou zijn om als Ajacied een AED te plaatsen in Rotterdam. Daarom reageerde Abderrahim: “Als het gaat om gezondheid dan is er geen ruimte voor rivaliteit. Op de dag dat er duizenden mensen bij ons in de straat waren, kwamen er ook Feyenoordsupporters hun steun betuigen.” Hiermee doelt Abderrahim op de dag dat vele mensen de familie een hart onder de riem kwamen steken, een paar dagen nadat Abdelhak Nouri door een hartstilstand getroffen werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooruitgang Nouri

Broer Abderrahim Nouri meldde dat het steeds beter gaat met zijn broertje Abdelhak. “Ik wil de mensen geruststellen dat het echt stukken beter gaat met Abdelhak. We nemen hem mee in onze gesprekken.” Daarnaast laat Abderrahim weten dat Abdelhak ook verschillende emoties toont. “Hij laat bewust zijn emoties zien. Helaas ook minder leuke emoties, maar dat hoort erbij. Wij zijn erg blij dat hij nog steeds onder ons is.”

Hartstichting

Een woordvoerder van de Hartstichting laat weten dat dit initiatief van de Nouri Foundation een belangrijke ontwikkeling in gang zet. Volgens de Hartstichting is de overlevingskans na een hartstilstand dan ook het grootst wanneer er een AED in de buurt is: “Mensen hebben de grootste overlevingskansen als ze binnen 6 minuten met een AED worden gereanimeerd. Elke minuut later daalt de overlevingskans met 10 procent. Hillesluis is nu hartveiliger gemaakt.” Naast de plaatsing van de AED, werden er ook reanimatiecursussen gegeven.

Ster advertentie
Ster advertentie