Sport

Het gaat een stuk beter met Abdelhak Nouri: "Hij is alert en lacht om onze grappen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het gaat een stuk beter met Abdelhak Nouri: "Hij is alert en lacht om onze grappen"

Het gaat gezien de situatie een stuk beter met Abdelhak Nouri, dat meldt zijn broer Abderrahim Nouri tegen Ajax Life. Nouri zakte vijf jaar geleden tijdens een oefenwedstrijd tussen Ajax en Werder Bremen in Oostenrijk in elkaar. De inmiddels 25-jarige Amsterdammer liep blijvende hersenschade op en heeft sindsdien een heel ander leven.

Op gewicht

De eerste twee jaar na het ongeval leefde Nouri in een verpleeghuis. Sinds 2019 kwam hij weer thuiswonen bij zijn ouders, en sindsdien gaat het eigenlijk steeds iets beter. "Hij is stabieler, rustiger", vertelt zijn broer in het interview. In het verpleeghuis zag Nouri er niet goed uit. Hij was mager en had weinig kleur in zijn gezicht. Dit kwam omdat hij geen eten binnenhield en een tekort had aan vitamines. Sinds hij weer thuis is, gaat eten een stuk beter. "Daardoor is hij aardig op gewicht, is hij helderder en krijgt hij meer mee!"

Communiceren

Een ander positief bericht is dat er weer wat meer communicatie mogelijk is tussen de ooit veelbelovende voetballer en zijn familie. Het gezin heeft daar haar eigen maniertjes voor verzonnen. "Naarmate het steeds beter met hem ging, herkenden we bepaalde dingen. Bijvoorbeeld als hij pijn had of anders wilde liggen. We stelden Abdelhak vragen. Als hij een vraag met 'ja' wilde beantwoorden, moest hij zijn wenkbrauwen bewegen en bij 'nee' moest hij niets doen." Toen dit na een testrondje bleek te werken, was de familie door het dolle heen. "Dat was echt bizar! Ik kreeg overal kippenvel, zo mooi."

Grappenmaker

Vooral mensen die Nouri al een tijd niet hebben gezien, zijn positief verrast over zijn gezondheid. "Mensen die hem bijvoorbeeld in het begin in het ziekenhuis bezochten en dat nu weer doen, schrikken. In positieve zin. Hij heeft weer wat huidskleur, is alert, lacht als we grappen maken of wordt emotioneel als we herinneringen ophalen. Ja, dat is echt een immens verschil met het begin."

Verdriet

Abderrahim benadrukt dat de familie ondanks de positieve vooruitgang nog steeds veel verdriet heeft vanwege de situatie van Nouri. "Het doet ons als familie natuurlijk veel pijn, omdat hij vastzit in een situatie. Maar Abdelhak laat door een klein luikje nu wel iets van zich horen. Het doet ons goed dat hij ons hoort en begrijpt. En andersom. We horen hem, begrijpen hem en zijn bij hem. Hij hoeft zich geen zorgen te maken."

Nouri Foundation

De familie Nouri heeft vanuit hun verdriet wel iets moois weten neer te zetten. Op 8 juli 2022, precies vijf jaar nadat Nouri een hartstilstand kreeg en in elkaar zakte, richtte de familie de Nouri Foundation op. "Nouri Foundation laat mensen in een veilige omgeving samen sporten en spelen", valt er op de website van de foundation te lezen. "Dit is altijd het motto van Abdelhak geweest. Als hij op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen."

Daarnaast wil de Nouri Foundation in een jaar 34 automatische externe defibrillators (AED's) plaatsen op (sport)locaties in 34 Nederlandse steden. Dat aantal is gekozen vanwege het rugnummer 34 dat Nouri bij Ajax droeg. Afgelopen week werd de eerste van de 34 geplaatst. AED's worden gebruikt als mensen een hartstilstand krijgen. Behalve het plaatsen van de AED's zal de foundation ook cursussen verzorgen om sportbegeleiders uitleg te geven over het gebruik van een AED.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie