Sport

Geboren Kameroener Embolo in tranen na goal voor Zwitserland tegen vaderland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geboren Kameroener Embolo in tranen na goal voor Zwitserland tegen vaderland

Voetballer Breel Embolo, geboren in Kameroen maar spelend voor Zwitserland, maakte vandaag uitgerekend tegen Kameroen de winnende goal voor de Zwitsers. De spits was door de treffer tegen zijn vaderland zichtbaar geëmotioneerd geraakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emtioneel

Embolo woonde de eerste vijf jaar van zijn leven in Kameroen. Vervolgens trok hij met zijn familie naar Europa en inmiddels komt de voetballer uit voor het nationale elftal van Zwitserland. In de wedstrijd tegen Kameroen scoorde de spits vlak na rust de enige goal, waardoor Zwitserland er met de winst vandoor ging. Na de treffer was Embolo, die weigerde te juichen, zichtbaar geëmotioneerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Grootste fan van kameroen'

Voorafgaand aan het duel sprak Embolo met Monaco Life over de voor hem gevoelige openingswedstrijd op het WK in Qatar. "Toen ik ervoor koos om voor Zwitserland te spelen, was er altijd een deel van mij dat mijn geboorteland wilde vertegenwoordigen", legt de voetballer uit, die nu toch zegt blij te zijn met zijn keuze. "En ik ben de grootste fan van Kameroen." De loting riep daarom tegenstrijdige gevoelens op bij Embolo. "Het was een emotioneel moment toen de loting werd verricht. Ik moet toegeven dat ik niet echt opsprong van vreugde."

Sterke groep

Door de goal van Embolo begint Zwitserland de poule met een belangrijke overwinning. Behalve Kameroen zitten de Zwitsers nog met topfavoriet Brazilië en het sterke Servië in de groep.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie