Sport

Ajax ontslaat Schreuder na gelijkspel tegen FC Volendam (1-1)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax ontslaat Schreuder na gelijkspel tegen FC Volendam (1-1)

Na het gelijkspel tegen FC Volendam (1-1) van gisterenavond is Ajax er klaar mee; de club is per direct op zoek naar een nieuwe trainer. De leiding van de club heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen. Ajax wist onder leiding van de coach voor de zevende keer op rij niet te winnen in de Eredivisie en staat daarmee vijfde in de competitie.

Geen vertrouwen

De directie van Ajax heeft het vertrouwen in de opvolger van Erik ten Hag verloren. Met het ontslag van Schreuder wordt ook de samenwerking met assistent-trainer Matthias Kaltenbach per direct beëindigd. Vandaag zullen Michael Reiziger en Richard Witschge de training van de club leiden.

De algemeen directeur van de club, Edwin van der Sar, kwam de spelers vlak na de wedstrijd inlichten over de situatie. Schreuder kwam ook nog even naar de kleedkamer om kort afscheid te nemen. "Blijf dicht bij elkaar", zei hij. "En word kampioen."

Verantwoordelijk

Ajax-speler Dusan Tadic zegt zich deels verantwoordelijk te voelen voor het ontslag van Schreuder. "Door niet te winnen, hebben we hem in de steek gelaten", zei de aanvoerder na een het gelijkspel tegen FC Volendam. "Met alle respect, maar dit duel hadden we zelfs zonder coach moeten winnen." De aanvoerder werd na de wedstrijd duidelijk aangeslagen op het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena gespot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met voorbedachte rade

Van der Sar sluit niet uit dat er zondag tijdens de wedstrijd met Excelsior al een nieuwe trainer is aangesteld. Het lijkt er daarmee op dat de club was voorbereid op het vertrek van Schreuder. "Een club als Ajax moet overal op voorbereid zijn", zei Van der Sar na de wedstrijd, die verder niet wilde zeggen of hij een coach voor de korte of lange termijn wil aanstellen. "Dat kan allebei", antwoordde hij zonder op namen in te willen gaan. "Maar ik ga hier verder niets over zeggen."

Speculaties

Al vrij snel na deze bekendmaking werd er dan ook al gespeculeerd wie de mogelijke opvolger van Schreuder kan zijn. Zo zou Van der Sar mogelijk Peter Bosz tot een terugkeer willen verleiden. Frank de Boer, een andere oud-trainer van Ajax, bekeek het duel met FC Volendam in de ArenA en zou misschien nog wel eens een optie kunnen zijn. Wie weet wil Louis van Gaal ook nog wel voor een paar maanden bij zijn oude club aan de slag gaan.

Er wordt ook al druk gespeculeerd of John Heitinga, die op dit moment Jong Ajax onder zijn hoede heeft, misschien aan de technische staf wordt toegevoegd. Hij was eerder namelijk al in beeld om de staf van Schreuder te versterken en De Telegraaf meldt dat hij nu zomaar het stokje wel eens kan overnemen aankomende zondag. Ajax wil zelf echter nog niks bevestigen. "Als we iets kunnen melden, dan doet we dat", zei een woordvoerder van de club.

Lastige situatie

Schreuder heeft het niet makkelijk gehad als opvolger van de succesvolle Erik ten Hag. Ajax nam na de zomer afscheid van een hoop potentiële basisspelers. Onder anderen Antony, Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui, André Onana en Nicolás Tagliafico verlieten de club. "Maar er staat nog steeds een sterke selectie die kampioen kan worden", vindt Van der Sar. "Het gaat ook om het vertoonde spel. Dat werd niet beter. Ik miste ook honger bij spelers. We hebben voor de winterstop met elkaar gezeten, maar we zien nog steeds geen vooruitgang. Dit is gewoon niet goed genoeg voor Ajax."

Onvrede bij spelers

Ook veel spelers van Ajax gaven bij de mentale coach Joost Leenders aan dat ze niet tevreden waren over de situatie. In de gesprekken kwam vooral de onvrede over de technische staf naar boven. Na het gelijkspel tegen Volendam besloot de directie van Ajax echter dat er geen plaats meer was voor Schreuder. "Dit was echt de druppel", zei Van der Sar. "Dit is een pijnlijk moment, maar we denken wel dat dit de juiste beslissing is."

Zelfreflectie

Van der Sar denkt niet dat het probleem bij hemzelf ligt en zal dan ook zeker niet opstappen. De algemeen directeur verlengde onlangs zijn contract nog tot media 2025. Of de rest even tevreden met hem is, is nog maar de vraag. "Dat ga ik uiteindelijk zelf natuurlijk niet over, daar gaat de raad van commissarissen over."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie