Sport

Van Gaal noemt kritiek Gullit op rol van zwarte assistent bij Nederlands elftal 'onzin'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Van Gaal noemt kritiek Gullit op rol van zwarte assistent bij Nederlands elftal 'onzin'

Louis van Gaal heeft tijdens een persconferentie gereageerd op de kritiek van Ruud Gullit over de rol van zwarte assistent-bondscoaches bij het Nederlands elftal. Volgens Van Gaal kan Gullit "vanuit zijn woning in Italië of Amsterdam-Zuid niet beoordelen of een assistent een training geeft".

'Davids gaf deze week een training'

De bondscoach van het Nederlandse elftal hield een minutenlange monoloog over de kritiek van Gullit. Zo vertelde hij onder andere dat Edgar Davids deze week nog een 'Italiaanse droogtraining' had gegeven. "Je kan van alles zeggen. Het wordt niet tegengesproken, behalve als de bondscoach iets zegt. Henk Fraser was een hoofdtrainer in Nederland en heeft met kleine ploegen ook fantastisch gepresteerd. Hij heeft de beker gewonnen en ook trainingen gegeven bij Louis van Gaal. Dan moet je wel goed zijn."

Ook zegt Van Gaal dat hij er alles aan heeft gedaan om Fraser als trainer bij het Nederlands elftal te houden, voordat hij voor een baan bij FC Utrecht koos. "Ik heb zelfs (FC Utrecht-)eigenaar Frans van Seumeren gebeld, maar die (Fraser, red.) kon niet meer terug. Nu is Edgar Davids assistent en die geeft ook trainingen. Dat heeft hij al een aantal keren gedaan."

"Nooit trainingen mogen geven"

Eerder deze week zei Gullit in een interview met Helden Magazine dat zwarte trainers minder kansen krijgen bij de KNVB. In de afgelopen jaren zijn er verschillende stafleden van kleur geweest bij het Nederlands elftal. Gullit stoort zich echter aan de manier waarop zij ingezet worden. "Wat heeft Patrick Kluivert mogen doen bij het Nederlands elftal? Heeft hij trainingen gegeven? Ik zou het niet weten. Heeft Henk Fraser trainingen gegeven? Misschien één keer, ik weet het niet. Heb ik trainingen gegeven bij Dick Advocaat? Nee. Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven."

"Het is onzin"

Van Gaal herhaalde tijdens de persconferentie dat het onmogelijk is om thuis te beoordelen of een assistent een training geeft. "Bij mij geeft iedere assistent trainingen. Assistent Danny Blind is ook hoofd scouting en analyse, die kan er niet altijd bij zijn. Dan moet Edgar het doen, of voorheen Henk Fraser. Het is onzin."

Ster advertentie
Ster advertentie