Sport

8 maanden cel voor Valencia-supporters na racistische uitingen tegen Vinícius Junior

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 8 maanden cel voor Valencia-supporters na racistische uitingen tegen Vinícius Junior

Drie supporters van de Spaanse voetbalclub in Valencia zijn door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van acht maanden na racistische bejegeningen aan het adres van Vinícius Junior. De racistische uitingen tegen de Braziliaanse sterspeler vonden in het seizoen 2022/2023 plaats tijdens het thuisduel van Valencia tegen Real Madrid. Naast een veroordeling tot een gevangenisstraf, kunnen de supporters ook rekenen op een stadionverbod van twee jaar.

Racistische uitingen

Tijdens de wedstrijd van Valencia tegen Real Madrid in mei 2023, kreeg Vinícius Júnior vele racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. De 23-jarige voetballer beklaagde zich op dat moment bij de scheidsrechter, maar er werd niet ingegrepen. Later in de wedstrijd werd Vinícius in diezelfde wedstrijd van het veld gestuurd nadat hij een tik uitdeelde aan een Valencia-speler. Vinícius gaf de scheidsrechter een cynisch applaus op het moment dat hij het veld afliep. Na de wedstrijd zei de Braziliaan: "De competitie die ooit van Ronaldo en Messi was, is vandaag van de racist." Kort daarop deelde Vinícius een compilatie van allerlei racistische supportersacties op Instagram.

Persconferentie

Triest genoeg was het voor Vinícius Junior niet de eerste en ook niet de laatste keer dat hij racistisch bejegend werd. In maart van dit jaar barstte hij in huilen uit tijdens een persconferentie van het Braziliaans Elftal nadat hij een vraag kreeg over het racistische gedrag tegen hem. Hierop reageerde Vinícius: "Ik wil gewoon weer voetballen. Alles doen voor mijn club, land en mijn familie. En ik wil dat zwarte mensen niet lijden."

Celstraf

De kans is groot dat de veroordeelde supporters hun celstraf niet hoeven uit te zitten. In Spanje hoeven veroordeelden hun celstraf niet uit te zitten als het gaat om een veroordeling van maximaal twee jaar. Ook is een vereiste dat het om een geweldloze daad betreft.

Ster advertentie
Ster advertentie