Sport

Memphis Depay haalt uit naar media: "Respectloos zonder feiten te kennen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Memphis Depay haalt uit naar media: "Respectloos zonder feiten te kennen"

Memphis Depay heeft zich via Twitter uitgelaten over media die hem in een negatief daglicht zetten. De aanvaller ligt al een aantal weken uit de roulatie met een blessure en werkt er hard aan om weer zo snel mogelijk fit te zijn. Spaanse media twijfelen echter aan zijn mentaliteit en schrijven dat hij ontbreekt in de wedstrijdselecties van FC Barcelona, omdat hij geen risico wil nemen in aanloop naar het WK.

Opzet

Inmiddels is het zes weken geleden dat Memphis met een hamstringblessure uitviel in het duel met Polen. De verwachtingen waren dat de Nederlander binnen vier weken weer op het voetbalveld zou staan. Volgens Spaanse media, maar ook oud-trainer en analist Dick Advocaat, zou Memphis met zijn gedachten al bij het WK zijn en zijn rentree met opzet uitstellen.

Respectloze geruchten

Memphis is op zijn zachtst gezegd niet blij met de verwijten. "Ik hoor de laatste tijd wat respectloze geruchten over dat ik expres wacht met mijn rentree", schrijft hij op Twitter. "De media speculeren er maar op los zonder de feiten te kennen. Het gevolg daarvan is dat er een negatieve sfeer rond mij wordt gecreëerd!"

Volgens Memphis, die in zijn carrière al 42 goals voor Oranje heeft gemaakt, hoeven mensen zich geen zorgen te maken om zijn mentaliteit. Hij hoopt dan ook dat zijn fans niet meegaan in de negativiteit van de media. "Twijfel niet aan mijn professionaliteit!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WK bijna van start

Het WK in Qatar begint voor Nederland op 21 november tegen Senegal. Daarna speelt Oranje op 25 november tegen Ecuador en op 29 november tegen Qatar. In aanloop naar het toernooi speelt FC Barcelona nog twee duels, namelijk op 5 november tegen Almeria en op 8 november tegen Osasuna. Het is nog niet bekend of Memphis deel uit maakt van de wedstrijdselecties.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie