Sport

405 miljoen kinderen zijn sinds begin pandemie niet meer naar school gegaan

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 405 miljoen kinderen zijn sinds begin pandemie niet meer naar school gegaan

Sinds het begin van de coronacrisis zijn ongeveer 405 miljoen kinderen niet meer naar school geweest, zo meldt UNICEF in het rapport Are Children Really Learning?. Dat komt onder andere omdat in 23 landen, waaronder Suriname, Pakistan en Bangladesh, de scholen nog niet volledig heropend zijn.

Lezen en rekenen

Van kinderen wordt verwacht dat ze aan het eind van groep 2 minstens hebben leren lezen en rekenen. Echter heeft in de helft van de geanalyseerde landen slechts 30 procent van de kinderen in groep 3 basisvaardigheden verworven voor lezen en slechts 18 procent basisvaardigheden voor rekenen. In veel Afrikaanse landen beschikt minder dan één op de tien kinderen over fundamentele leervaardigheden.

Corona-gerelateerde maatregelen

Volgens de kinderrechtenorganisatie heeft dit vooral te maken met de corona-gerelateerde maatregelen. Daardoor is bijvoorbeeld het aantal niet-schoolgaande kinderen in Zuid-Afrika tussen maart 2020 en juli 2021 verdrievoudigd van 250.000 naar 750.000. In Malawi was de uitval onder meisjes in het voortgezet onderwijs tussen 2020 en 2021 gestegen van 6,4 procent naar 9,5 procent. In Liberia keerde 43 procent van de leerlingen niet terug toen de scholen weer opengingen.

Ook vóór corona grote zorgen

Al voor de pandemie waren er volgens UNICEF grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Zo maakten tekorten aan leraren, lesmateriaal en armoede dat kinderen te weinig konden profiteren van het onderwijs. Tussen de 11 en 20 procent van de kinderen wereldwijd gaat helemaal niet naar school. De kinderrechtenorganisatie houdt ook rekening met het gegeven dat kinderen soms moeten werken om te zorgen dat hun gezin het hoofd boven water kan houden.

Ster advertentie
Ster advertentie